Διεθνή

Τrump και Σαουδάραβες κατά Ιράν ή απλή ρητορία του Αμερικάνου προέδρου;

Τrump και Σαουδάραβες κατά Ιράν ή απλή ρητορία του Αμερικάνου προέδρου;
Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman επιδιώκει οικονομική συνεργασία αλλά και την στήριξη των ΗΠΑ  για αντιμετώπιση του Ιράν
Η Σαουδική Αραβία, προσπαθεί να δώσει ζωή στην επί  δεκαετίες συμμαχία της με τις ΗΠΑ, με «μια ιστορική στροφή» στις διμερείς σχέσεις μετά την συνάντηση του  Πρόεδρου Donald Trump με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman στο Λευκό Οίκο.
"Οι σχέσεις είχαν βρεθεί σε μια περίοδο διαφορετικών απόψεων," δήλωσε σύμβουλος του πρίγκιπα μετά τη συνάντηση της Τρίτης 14/3/2017 σύμφωνα με το Bloomberg.
"Ωστόσο, η συνάντηση έχει βάλει τα πράγματα στο σωστό δρόμο, και σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις, σε όλους τους τομείς που αφορούν πολιτικά  στρατιωτικά, οικονομικά και θέματα ασφαλείας."
Δηλώσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι ο Trump είχε «μεγάλη κατανόηση» των διμερών σχέσεων.
Ο πρόεδρος και ο πρίγκιπας "μοιράζονται τις ίδιες απόψεις σχετικά με τη σοβαρότητα των ιρανικών επεκτατικών κινήσεων στην περιοχή", δήλωσε ο σύμβουλος.
Την Τετάρτη 15/3/2017, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε  ότι ο πρόεδρος Trump και ο πρίγκιπας, καθώς και ομάδες συμβούλων τους θα διερευνήσουν τα πρόσθετα βήματα που χρειάζεται να γίνουν σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και  στρατιωτικών θεμάτων καθώς και στους τομείς ασφάλειας, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάδειξη της  στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας» και για την  αντιμετώπιση «αποσταθεροποιητικών περιφερειακών δραστηριοτήτων του Ιράν ".
Αλλά ενώ o Trump έχει αφήσει να εννοηθεί  ότι σχεδιάζει μια πιο επιθετική πολιτική κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πολιτικοί αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να επιδιώξει μια ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ιράν ή να ενισχύσει το ρόλο των ΗΠΑ στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.
"Η διοίκηση Trump θα δώσει στους Σαουδάραβες τη ρητορική που θέλουν στο Ιράν ", δήλωσε ο Gregory Gause, καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Texas A & M .
 "Αλλά από την άποψη της ιδιαιτερότητας, δεν νομίζω ότι η διοίκηση Trump  θα εμπλακεί στο Ιράκ, τη Συρία ή σε άλλα μέρη όπου οι Σαουδάραβες θα ήθελαν βοήθεια για να ανακόψουν την ιρανική επιρροή."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης