Τελευταία Νέα

Equinor: Αναβάλλει «επ' αόριστον» το πλωτό αιολικό έργο Trollvind

Equinor: Αναβάλλει «επ' αόριστον» το πλωτό αιολικό έργο Trollvind
Η ιδέα αφορούσε τη χρήση πλωτής αιολικής ενέργειας για την παροχή μεγάλου μέρους της ενέργειας που απαιτείται για τις πλατφόρμες στα πεδία Oseberg και Troll

Η Equinor αποφάσισε να αναβάλει «επ' αόριστον» το Trollvind, το έργο της για την τροφοδοσία πλατφορμών πετρελαίου με πλωτή αιολική ενέργεια.

Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, είπε ότι οφείλεται σε πολλές προκλήσεις, όπως η διαθεσιμότητα τεχνολογίας, το αυξανόμενο κόστος και ένα «τεταμένο χρονοδιάγραμμα». Η Equinor είχε στοχεύσει σε μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) φέτος, ενόψει μιας πιθανής εκκίνησης το 2027.

Η ιδέα αφορούσε τη χρήση πλωτής αιολικής ενέργειας για την παροχή μεγάλου μέρους της ενέργειας που απαιτείται για τις πλατφόρμες στα πεδία Oseberg και Troll και στο χερσαίο εργοστάσιο Kollsnes κοντά στο Μπέργκεν.

Η αντιπρόεδρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Νορβηγίας, Siri Kindem εξέφρασε την εκτίμησή της για τη θετική ματιά στο project από πολιτικούς, προμηθευτές και αρχές.« ο Trollvind ήταν ένα τολμηρό βιομηχανικό σχέδιο για την επίλυση πιεστικών ζητημάτων σχετικά με την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, φέρνοντας την πολύ αναγκαία ενέργεια στην περιοχή του Μπέργκεν, επιταχύνοντας παράλληλα την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Νορβηγία.Δυστυχώς, δεν βλέπουμε πλέον τρόπο για να υλοποιήσουμε την αρχική μας ιδέα να έχουμε ένα λειτουργικό αιολικό πάρκο πολύ πριν από το 2030» είπε.

Ο υπεράκτιος αιολικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικό κόστος λόγω του πληθωρισμού – σε συνδυασμό με την πτωτική πίεση των τιμών από δημοπρασίες όπως το CfD στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, καθώς η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξάνεται, η αλυσίδα εφοδιασμού έχει προβλήματα χωρητικότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης