Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Κίνητρα μόνο για τις προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες - Τι συζήτησαν οι 16 στο Παρίσι

ΕΕ: Κίνητρα μόνο για τις προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες - Τι συζήτησαν οι 16 στο Παρίσι

Οι 16 κυβερνήσεις ζήτησαν στήριξη μέσω των πράσινων βιομηχανικών επιδοτήσεων και της «τράπεζας» χρηματοδότησης υδρογόνου της ΕΕ

 

Η πυρηνική ενέργεια είναι βασική για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα υποστήριξαν οι φιλικές προς τα πυρηνικά χώρες την Τρίτη, σε ένα πλαίσιο βαθιών διαφωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον ρόλο της στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων για το κλίμα.

Οι μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με την πυρηνική ενέργεια στο μπλοκ των 27 μελών έγιναν βαθύτερες φέτος μετά τη σύγκρουση των χωρών σχετικά με το εάν η πυρηνική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να συνυπολογίζεται στους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εντάσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας -του μεγαλύτερου καταναλωτή ενέργειας της Ευρώπης, που έκλεισε τους τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της τον περασμένο μήνα- σχετικά με το αν τα προγραμματισμένα έργα ενεργειακής υποδομής θα πρέπει να υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια.

Η συνεδρίαση των 16 κυβερνήσεων στο Παρίσι προέτρεψε την ΕΕ να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην πυρηνική ενέργεια μέσω των ενεργειακών πολιτικών της, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων βιομηχανικών επιδοτήσεων και μιας «τράπεζας» χρηματοδότησης υδρογόνου της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είπαν ότι μόνο ορισμένες προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες θα λάβουν κίνητρα από την ΕΕ για πράσινες βιομηχανίες.

«Τα πυρηνικά είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο για την ασφάλεια του εφοδιασμού μας όσο και για τις δεσμεύσεις για το κλίμα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher, που συγκάλεσε τη συνάντηση, στην εναρκτήρια ομιλία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson και εκπρόσωποι από 14 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Ολλανδίας, καθώς και της Ιταλίας ως παρατηρητή και του Ηνωμένου Βασιλείου ως προσκεκλημένου εκτός ΕΕ.

Συνεργασία

Οι χώρες συζήτησαν επίσης πώς θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

Η Ευρώπη έχει περίπου 100 GW εγκατεστημένης πυρηνικής ισχύος, παράγοντας περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς διοξείδιο του άνθρακα βασικού φορτίου σε μεγάλες ποσότητες, και οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας - που δεν έχει κατασκευάσει ακόμη τον πρώτο της αντιδραστήρα - και η Τσεχία τη βλέπουν ως τρόπο σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

"Στόχος μας είναι να συζητήσουμε πώς να χρηματοδοτήσουμε στο μέλλον τη γρήγορη ανάπτυξη των σύγχρονων πυρηνικών τεχνολογιών ως σταθερής πηγής ενέργειας χωρίς άνθρακα", δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας Jozef Sikela.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ανανεώσιμη, αφού βασίζεται σε μη ανανεώσιμα καύσιμα. Παράγει επίσης ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία οι αντιπυρηνικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, λένε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν αντ 'αυτού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για να μειώσουν το CO2.

Ένα προσχέδιο της δήλωσης των χωρών μετά τη συνάντηση, που είδε το Reuters, ανέφερε ότι θα επικεντρωθούν επίσης στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα.

Ο Γάλλος Pannier-Runacher είπε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μετατροπής και εμπλουτισμού καυσίμου ουρανίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης