Ενέργεια

Πάνω από 450.000 απόπειρες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα το 2022

Πάνω από 450.000 απόπειρες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα το 2022

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 32%

 

Παρά την πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η παράνομη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παραμένει μια ευρέως διαδεδομένη απειλή σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο συνολικός αριθμός παράνομων αποπειρών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα το 2022 ήταν 452.613.
Σύμφωνα με την εταιρία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky όλα τα τρίμηνα εκτός από το τρίτο, οι λύσεις της εταιρίας μπλόκαραν περισσότερες από 100.000 απόπειρες επιθέσεων cryptojacking στην περιοχή το 2022. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 32% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 (92.742 προσπάθειες).

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων οδηγεί στην αυξανόμενη δημοτικότητα της κακόβουλης εξόρυξης ή cryptojacking - απειλές που διεισδύουν στη συσκευή ενός χρήστη για να εξορύξουν κρυφά κρυπτονομίσματα, τα οποία μπορεί να φθείρουν τη συσκευή και να καταναλώνουν επιπλέον ενέργεια, την οποία πληρώνει το ανυποψίαστο θύμα.
Ωστόσο, εκτός από τους οικονομικούς κινδύνους, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας ως αποτέλεσμα του cryptojacking οδηγεί σε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που αυξάνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι, οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενεργοβόρας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων ενισχύονται επίσης από την κακόβουλη εξόρυξη, η οποία μπορεί να έχει επιζήμιες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Το 2022, εμποδίζοντας τις προσπάθειες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, η Kaspersky απέτρεψε περισσότερους από 3.000 τόνους εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα - σχεδόν όσο παράγουν 652 αυτοκίνητα σε έναν χρόνο. Για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του cryptojacking, οι χρήστες θα πρέπει να χρησιμοποιούν λύσεις κυβερνοασφάλειας που εμποδίζουν τις προσπάθειες κακόβουλης εξόρυξης.
Η υψηλή ισχύς που καταναλώνεται κατά το cryptojacking μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης της συσκευής, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Αξιολόγηση επιπτώσεων

Το 2019, η Kaspersky ανέπτυξε και εισήγαγε μια ειδική μεθοδολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αξιολογούν τις επιπτώσεις της παράνομης εξόρυξης στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανακαλύφθηκε ότι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την εξόρυξη μπορεί να φτάσει τις 1,67 GWh - αρκετή ανάλογη ετήσια ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια πόλη ή να φορτίσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το 2022, τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 202.540.954 απόπειρες παράνομης χρήσης συσκευών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Για να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση μιας προσωπικής συσκευής για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:
• Δώστε προσοχή στην απόδοση του υπολογιστή σας: εάν ο υπολογιστής σας παρουσιάζει καθυστέρηση και παγώνει, μπορεί να είναι σημάδι κακόβουλης δραστηριότητας.
• Ελέγξτε εάν η συσκευή σας ζεσταίνεται αισθητά – αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι γίνεται κάποια επεξεργασία, κάτι που είναι πολύ χαρακτηριστικό για τα crypto miners.
• Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας όπως το Kaspersky Premium που παρέχει προστασία από crypto miners.
• Εάν είστε επιχείρηση, ένα εξειδικευμένο προϊόν εταιρικής ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, το Kaspersky Endpoint Security for Business περιλαμβάνει προστασία από απειλές ιστότοπων και διασφαλίζει ότι οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι δεν περιέχουν κακόβουλα αντικείμενα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης