Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κλιματικός κίνδυνος: Παράγοντας-κλειδί για τις μελλοντικές αξιολογήσεις Οίκων

Κλιματικός κίνδυνος: Παράγοντας-κλειδί για τις μελλοντικές αξιολογήσεις Οίκων
Ενώ οι Οίκοι Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (ΟΑΠΙ) αξιολογούν με βάση τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής και τις δυνάμεις της αγοράς δεν λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους και αυτό πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με ανάλυση του europost.eu
Κανείς δεν θέλει οι τιμές των μερισμάτων, μετοχών και ομολόγων να πέσουν απροσδόκητα και μάλιστα από τον γκρεμό.
Ωστόσο, ενώ οι Οίκοι Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (ΟΑΠΙ) συνεχίζουν να αξιολογούν με βάση τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής και τις δυνάμεις της αγοράς, δεν λαμβάνουν υπόψη τους κλιματικούς κινδύνους, και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Η IEEFA δημοσίευσε τους οδηγούς της για το πώς οι ΟΑΠΙ μπορούν να προσαρμόσουν –χωρίς να απορρίψουν– τα υπάρχοντα μοντέλα τους για να ενσωματώσουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης (ESG) πιστωτικούς κινδύνους όπως αναδεικνύει το europost.eu.
Ο Hazel Ilango της IEEFA αναγνωρίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης σημειώνουν πρόοδο και επισημαίνει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που κάποτε θεωρούνταν θετικές ως προς την πιστοληπτική ικανότητα και τώρα αντιμετωπίζονται ως πιθανός κίνδυνος.

Ωστόσο, εξακολουθεί να λείπει μια πραγματικά επαγγελματική και συνεπής μακροπρόθεσμη άποψη, αφήνοντας τους επενδυτές εν αγνοία τους εκτεθειμένους στον αυξανόμενο αντίκτυπο του πιστωτικού κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα, όπως καταλήγει στον πρόλογό του ο αναλυτής της IEEFA.

Σημαντικά ευρήματα

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου για εκδότες χρεών που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και τομείς.
Αν και είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορούν ακόμα να γίνουν περισσότερα.
Η IEEFA έχει προτείνει πιθανές προσεγγίσεις για την προσαρμογή, όχι την εκ νέου ανάπτυξη, του υπάρχοντος μοντέλου αξιολόγησης για να διασφαλίσει ότι οι μακροπρόθεσμοι κλιματικοί κίνδυνοι ενσωματώνονται και αντικατοπτρίζονται αποτελεσματικά στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σήμερα.

Οι κλιματικά προσαρμοσμένες αξιολογήσεις ή η ανάθεση της κατάλληλης στάθμισης στους κλιματικούς κινδύνους ως μέρος του υπάρχοντος συστήματος αξιολόγησης, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της αξιολόγησης μακροπρόθεσμα.

Εκτός από τα βελτιωμένα κλιματικά δεδομένα και τους αναλυτές πιστοληπτικής ικανότητας με τεχνογνωσία στη βιωσιμότητα, η επιτροπή αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα της αξιολόγησής της και να ενσωματώσει επαρκή ανάλυση των μελλοντικών σεναρίων κερδών ή των αναμενόμενων επιπτώσεων στις ταμειακές ροές από την άποψη του κλιματικού κινδύνου.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι στα πρόθυρα της μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ οι αξιολογητές των εκδοτών χρέους αναζητούν μια επανεξέταση των μοντέλων αξιολόγησής τους.

Οι προοπτικές είναι ζοφερές και πτωτικές για την αγορά ομολόγων με απροσδόκητη δυναμική.

Τον περασμένο μήνα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή δημοσίευσε την τελευταία δόση της Έκτης Έκθεσης Αξιολόγησης.
Ένα από τα πιο ζοφερά ευρήματα είναι ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη πιο διαδεδομένες και σοβαρές από ό,τι αναμενόταν.
Ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με το κλίμα είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ.

Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ΟΑΠΙ) Fitch Ratings, Moody's και S&P Global Ratings έχουν οι ίδιοι αναγνωρίσει ότι οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και κυβερνητικοί κίνδυνοι (ESG), ιδιαίτερα αυτοί που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, θα υπονομεύουν όλο και περισσότερο τα πιστωτικά προφίλ των εκδοτών.

Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρίζουν πλέον τους κλιματικούς κινδύνους

Έρχονται περισσότερες υποβαθμίσεις αξιολόγησης εάν δεν μετριαστεί η έκθεση σε ευπάθειες του κλίματος.
Ειδικότερα, οι βιομηχανίες που είναι πολύ εκτεθειμένες στους κλιματικούς κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «αθόρυβη» υποβάθμιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και διαταραχές στις λειτουργίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Κατά συνέπεια, το κόστος του κεφαλαίου θα μπορούσε να αυξηθεί εάν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της εταιρείας να διαχειριστεί τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Το Climate Vulnerability in Corporate Credit Ratings – Discussion Paper του Fitch, που δημοσιεύτηκε επίσης τον περασμένο μήνα, περιγράφει ένα εργαλείο ελέγχου στη διαδικασία αξιολόγησης που παρέχει μια μακροπρόθεσμη άποψη του κινδύνου μετάβασης για τους επενδυτές.

Υποβαθμίσεις εν όψει

Χρησιμοποιώντας το εργαλείο, η Fitch καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έως το 2035, σχεδόν το 20% των παγκόσμιων εταιρειών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υποβαθμίσεις αξιολόγησης εάν ένας τέτοιος κίνδυνος αφεθεί αμείωτος.
Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης επηρεαζόταν ήδη από την έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους, προφητεύοντας περισσότερες υποβαθμίσεις πριν από το 2035.

Αν και το εργαλείο ελέγχου είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορούν να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους μακροπρόθεσμους και συστημικούς κινδύνους για το κλίμα σήμερα.

Πού είναι η μακροπρόθεσμη άποψη;

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) τόνισε σε μια έκθεση ότι, ενώ οι ΟΑΠΙ θεωρούν τους κλιματικούς κινδύνους σημαντικούς, αυτοί οι παράγοντες έχουν μικρή επίδραση στις εκχωρημένες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας λόγω του σχετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της αξιολόγησης.
Επειδή το πρόβλημα υποβαθμίζεται, ένας εκδότης που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα αυξημένους κλιματικούς κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει μια απότομη αλλαγή αξιολόγησης νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Επομένως, οι επενδυτές ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν δίνουν προτεραιότητα στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, εκτίθενται εν αγνοία τους στον αυξανόμενο αντίκτυπο του πιστωτικού κινδύνου που σχετίζεται με το κλίμα.
Ενδέχεται να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στο συμβατικό μοντέλο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και η πλήρης αναθεώρηση θα απαιτούσε χρόνο και προσπάθεια.

Δίνοντας πίστωση όπου απαιτείται πίστωση

Ωστόσο, οι ΟΑΠΙ μπορούν να υιοθετήσουν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις για να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο κόσμο, όπως αξιολογήσεις προσαρμοσμένες στο κλίμα ή η ανάθεση κατάλληλης βαρύτητας στους κλιματικούς κινδύνους ως μέρος του υπάρχοντος συστήματος αξιολόγησης, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα της αξιολόγησης μακροπρόθεσμα.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προχωρήσει πολύ στην αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου για εκδότες χρεών που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα και τομείς.

Η έρευνα για τις πιστωτικές προοπτικές της IEEFA από το 2004 έως το 2015 διαπίστωσε ότι οι Fitch, Moody's και S&P έβλεπαν τη βιομηχανία άνθρακα ως πιστωτικά θετική, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε λειτουργία εργοστασίων άνθρακα, της αύξησης της παραγωγής, των αποθεμάτων και της ικανότητας για πόρους υδρογονανθράκων.

Πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η IEEFA έχει παρατηρήσει μια αλλαγή στη στάση τους και επί του παρόντος, οι ΟΑΠΙ θεωρούν ότι η βιομηχανία άνθρακα βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση λόγω των κοινωνικών και πολιτικών πιέσεων που προκύπτουν από την προσπάθεια μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.
Οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και η συνεχής εξάρτηση από υδρογονάνθρακες θεωρούνται επίσης ως μακροπρόθεσμοι πιστωτικοί κίνδυνοι.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πώς έχουν εξελιχθεί οι προοπτικές των ΟΑΠΙ για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αυτό που κάποτε θεωρείτο πιστωτικά θετικό θεωρείται τώρα ως δυνητικός πιστωτικός κίνδυνος, όμως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν

Κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα

Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αρχίζουν να εξετάζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, αλλά απαιτείται πιο απτή δράση αξιολόγησης.
Οι αξιολογήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τρέχοντα γεγονότα που περιστρέφονται γύρω από τις αλλαγές πολιτικής και τις δυνάμεις της αγοράς.
Αυτό μπορεί να είναι επαρκές για βραχυπρόθεσμους επενδυτές και πιστοληπτικές αξιολογήσεις τριών έως πέντε ετών.

Ωστόσο, το σύστημα δεν λειτουργεί καλά για επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη άποψη, καθώς το υψηλότερο κόστος εκπομπών και οι κίνδυνοι λανθάνοντων περιουσιακών στοιχείων, αναχρηματοδότησης, φυσικών γεγονότων και μετάβασης γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Υπάρχει ανάγκη να αποτραπούν οι υποβαθμίσεις της αξιολόγησης... «στο χείλος του γκρεμού» και οι σαρωτικές πωλήσεις ομολόγων.

Οι απαιτήσεις

Αυτό απαιτεί βελτιωμένα δεδομένα για το κλίμα, μια πιο διαφοροποιημένη σύνθεση επιτροπών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και αναλυτές πιστοληπτικής ικανότητας με τεχνογνωσία στη βιωσιμότητα. Οι επιτροπές θα πρέπει επίσης να διευρύνουν τον χρονικό ορίζοντα της αξιολόγησής τους και να ενσωματώσουν επαρκή ανάλυση των μελλοντικών σεναρίων κερδών ή των αναμενόμενων επιπτώσεων στις ταμειακές ροές από την άποψη του κλιματικού κινδύνου.

Η IEEFA έχει προτείνει ορισμένες προσεγγίσεις για την προσαρμογή, όχι την εκ νέου ανάπτυξη, του μοντέλου αξιολόγησης για την ενσωμάτωση και την αποτελεσματική αντανάκλαση των μακροπρόθεσμων κλιματικών κινδύνων στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας σήμερα.
Ακριβώς όπως οι εταιρείες και οι διαχειριστές κινδύνου αναμένεται να σκέφτονται μακροπρόθεσμα, οι πρακτικές αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πρέπει να εξελιχθούν για να διασφαλιστεί ότι και το σύστημα αξιολόγησης είναι βιώσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης