Ενέργεια

Aker Energy: Ανέλαβε το υπεράκτιο πεδίο Pecan στη Γκάνα με εκτιμώμενα αποθέματα έως 550 MMboe

Aker Energy: Ανέλαβε το υπεράκτιο πεδίο Pecan στη Γκάνα με εκτιμώμενα αποθέματα έως 550 MMboe
Το πετρελαϊκό πεδίο Pecan σε μεγάλο βάθος και άλλες ανακαλύψεις με εκτιμώμενα αποθέματα στην περιοχή από 450 MMboe έως 550 MMboe, σύμφωνα με το Offshore
Η Aker Capital και η The Resource Group TRG συμφώνησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους στην Aker Energy στην AFC Equity Investment, που ανήκει στην Africa Finance Corp.
Μετά τη συναλλαγή, η AFC θα γίνει ο μοναδικός μέτοχος της Aker Energy, με μερίδιο 50% στο υπεράκτιο Deepwater Tano Cape Three Points (DWT/CTP) Block της Γκάνα.

Μεγάλα αποθέματα, σε μεγάλα βάθη

Αυτό περιέχει το πετρελαϊκό πεδίο Pecan σε μεγάλο βάθος και άλλες ανακαλύψεις με εκτιμώμενα αποθέματα στην περιοχή από 450 MMboe έως 550 MMboe.
Προηγουμένως, η AFC επένδυσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα υψηλής εξασφάλισης στην ανάπτυξη DWT/CTP Block και ο Διευθύνων Σύμβουλος της είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Aker Energy.
Η υπάρχουσα ομάδα διαχείρισης της Aker Energy θα παραμείνει στη θέση της και θα έχει ως στόχο να υποβάλει ένα σχέδιο ανάπτυξης (PoD) για το Pecan στις αρχές της Γκάνας αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Σύμφωνα με τις προτεραιότητες κατανομής κεφαλαίων της Aker, λάβαμε μια στρατηγική απόφαση να πουλήσουμε το μερίδιό μας στα περιουσιακά στοιχεία της Γκάνας με ένα μοντέλο κέρδους ως αντάλλαγμα», δήλωσε ο Øyvind Eriksen, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aker ASA.
«Με αυτόν τον τρόπο μοιραζόμαστε τον κίνδυνο και την ανταμοιβή αυτής της μελλοντικής εξέλιξης».

Το κέρδους βασίζεται σε πιθανές μελλοντικές πωλήσεις ή/και έσοδα παραγωγής από το έργο Pecan.

Το AFC είναι ένα παναφρικανικό χρηματοδοτικό ίδρυμα ανάπτυξης, το οποίο έχει συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων και άλλων επενδύσεων ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τομείς.
Η Δημοκρατία της Γκάνα έγινε κυρίαρχος μέτοχος της AFC το 2018.

Η Samaila Zubairu, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AFC, δήλωσε: «Το έργο DWT/CTP, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη των αποδεδειγμένων πόρων της Γκάνας, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αυξήσει τα κυβερνητικά έσοδα και να τονώσει την ανάπτυξη στη χώρα.

Έγκαιρη παράδοση

Η συνεχιζόμενη συνεργασία μας με φορείς της Aker για τεχνική υποστήριξη στην ανάπτυξη θα διασφαλίσει ότι το PoD υποβάλλεται έγκαιρα και σύμφωνα με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση της Γκάνας.»
Οι εργασίες στο έργο Pecan ανεστάλησαν το 2020 μετά το ξέσπασμα του COVID-19 και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, και η επανέναρξη περιπλέκεται από τη ρωσική Lukoil που είναι ένας από τους εταίρους.

Ωστόσο, η εταιρεία φέρεται να επιδιώκει να πουλήσει το 38% της συμμετοχής της.
Το προηγούμενο σχέδιο για μια σταδιακή ανάπτυξη του πεδίου και χρήση ενός ανακατανεμημένου FPSO παραμένει σε ισχύ.
Η Aker Energy και οι συνεργάτες της έχουν αξιολογήσει διάφορα floaters και θα λάβουν την τελική απόφαση με βάση τις τεχνικές δυνατότητες και το κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης