Έως το φθινόπωρο η ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΔΕΗ για την ENEL στη Ρουμανία
Η Πτολεμαΐδα 5 είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα που εντάσσεται στο δυναμικό της ΔΕΗ η οποία παρακολουθώντας τις προκλήσεις της εποχής έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της της ΑΠΕ κατασκευάζοντας μάλιστα πολύ κοντά στη νέα λιγνιτική μονάδα το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο της Ευρώπης. Εντός του καλοκαιριού δε, εκτιμάται σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για να υπογραφούν τα πρώτα μακροπρόθεσμα συμβόλαια (PPAs) πώλησης ενέργειας από μεγάλα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ σε μεγάλους ιδιώτες καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής στροφής προς τις ΑΠΕ, άλλωστε η ΔΕΗ έκανε και το πρώτο μεγάλο βήμα εξόδου στα Βαλκάνια με τη συμφωνία για εξαγορά των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία. Η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο ανοίγοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της, τους ορίζοντες της ΔΕΗ στο εξωτερικό.
Ενεργειακή επάρκεια
Παράλληλα με αυτά βεβαίως, η ΔΕΗ είναι προσανατολισμένη στην διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ειδικά σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ισχυρό εργαλείο της επιχείρησης είναι η Πτολεμαΐδα 5 ισχύς 660 MW και απόδοσης άνω του 40% ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου.
Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη νέα μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5 για να παράγει μια λιγνιτική MWh χρησιμοποιεί 1,5 τόνο λιγνίτη σε σχέση με 2,2 τόνους λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχει κόστος λιγνίτη 30 ευρώ για κάθε λιγνιτική MWh, σε σχέση με 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο CO2 σε σχέση με 1,4 τόνους CO2 που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση για τη δημιουργία της Πτολεμαΐδας ελήφθη από τη ΔΕΗ το 2007 και η σύμβαση ανάθεσης του έργου υπογράφηκε το Μάρτιο του 2013. Η επένδυση έφθασε το 1,5 δις ευρώ και η νέα υπερσύγχρονη μονάδα είναι συμβατή περιβαλλοντικά, με δυνατότητα προσθήκης εξοπλισμού ακόμη και για τη δέσμευση του παραγόμενου κατά την καύση διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος της μονάδας ως βασικού παράγοντα για την θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, δεδομένων και των προκλήσεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και ως στρατηγικής εφεδρείας για το μέλλον.
«Είναι μια μονάδα σημαντική για τα επόμενα χρόνια και σημαντική και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στην Πτολεμαΐδα κάτι το οποίο επισημαίνει και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ο οποίος θεωρεί ότι η «Πτολεμαΐδα 5 αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί για την ενεργειακή ευστάθεια σήμερα και πολύ περισσότερο και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία».
www.worldenergynews.gr