Ενέργεια

Στόχος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας - Euractiv

Στόχος της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας - Euractiv
Από Frédéric Simon | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

«Υποθέτω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας

Η Ισπανία θα επιδιώξει συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμά της είναι πάντως λιγότερο βιαστικό από αυτό της Κομισιόν.

«Υποθέτω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα (28 Μαρτίου) η εφημερίδα Financial Times.

Τα σχόλια της Ριμπέρα έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες.

Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν στα ύψη το περασμένο καλοκαίρι, αφού η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ, οι Βρυξέλλες κατέθεσαν μια μεταρρύθμιση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μια κίνηση που αποσκοπεί στην παροχή εγγυημένων εσόδων για τους επενδυτές και σταθερότερων τιμών για τους καταναλωτές.

«Το ισχύον πλαίσιο δίνει υπερβολική βαρύτητα και σημασία στις βραχυπρόθεσμες αγορές», οι οποίες είναι «εξ ορισμού ασταθείς», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανοίγοντας την εκδήλωση με βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό.

Οι Βρυξέλλες θέλουν νέους κανόνες της ΕΕ «πριν από το χειμώνα»

Η Επιτροπή πιέζει επί του παρόντος για την ταχεία έγκριση της μεταρρύθμισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών.

Ο στόχος είναι οι νέοι κανόνες να έχουν «τεθεί σε ισχύ πριν από τον χειμώνα», δήλωσε η Σίμσον μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι αναμένει να συμφωνηθεί «μια γενική προσέγγιση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της σουηδικής Προεδρίας, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, η Ριμπέρα εμφανίστηκε λιγότερο βιαστική όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι αναμένει «μια πολιτική συμφωνία κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας μέχρι το τέλος του έτους», έτσι ώστε οι νέοι κανόνες της ΕΕ να είναι σε ισχύ το 2024 κατά τη διάρκεια της βελγικής προεδρίας και πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2024.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.euractiv.gr/section/energia/news/stochos-tis-ispanikis-proedrias-tis-ee-i-metarrythmisi-tis-agoras-energeias/
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης