Ενέργεια

GGFR: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 η καύση φυσικού αερίου - Ανησυχία για τις εκπομπές μεθανίου

GGFR: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 η καύση φυσικού αερίου - Ανησυχία για τις εκπομπές μεθανίου
Οι μειωμένες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αύξησαν την έκρηξη φυσικού αερίου στη Ρωσία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 υποχώρησε η καύση φυσικού αερίου, με το 2022 να υποχωρεί κατά δις. κυβικά μέτρα (bcm) στα 139 bcm, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Global Gas Flaring Reduction Partnership (GGFR) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μετά από μια δεκαετία σταματημένης προόδου, οι παγκόσμιοι όγκοι καύσης αερίου μειώθηκαν το 2022 κατά περίπου 3%, κάτι που είναι μια ευπρόσδεκτη πτώση, ειδικά σε μια περίοδο ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια για πολλές χώρες», δήλωσε ο Guangzhe Chen, Αντιπρόεδρος Υποδομής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τρεις χώρες, η Νιγηρία, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παγκόσμιας έκρηξης φυσικού αερίου το 2022. Δύο άλλες χώρες —το Καζακστάν και η Κολομβία— ξεχωρίζουν για τη σταθερή μείωση του όγκου καύσης τα τελευταία επτά χρόνια.

Οι εξαγωγές στην ΕΕ

Παράλληλα, οι μειωμένες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αύξησαν την έκρηξη φυσικού αερίου στη Ρωσία. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγκόλα, τη Νορβηγία, το Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς και μέσω αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία. Από αυτές τις χώρες, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αγκόλα και η Αίγυπτος έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στη μετατροπή του σχετικού φυσικού αερίου που διαφορετικά θα διοχετεύονταν σε εξαγωγές LNG.

Ο κίνδυνος του μεθανίου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το GGFR, το 2022 η καύση αερίου απελευθέρωσε 357 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα, 315 εκατομμύρια τόνους με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα και 42 εκατομμύρια τόνους με τη μορφή μεθανίου. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εκπομπές μεθανίου λόγω της καύσης θα μπορούσαν να είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Για τον λόγο αυτό, ο Zubin Bamji, Διευθυντής Προγράμματος GGFR της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέφρασε την ανησυχία του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ανησυχούμε για την ποσότητα μεθανίου που εκπέμπεται μέσω της καύσης. Το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα βραχυπρόθεσμα. Πρέπει λοιπόν να το καταλάβουμε περισσότερο και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές μεθανίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης