Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σανίδα σωτηρίας από τους υδροηλεκτρικούς Θησαυρό και Σφηκιά για το ηλεκτρικό σύστημα - Λειτουργία και των 6 αντλιών

Σανίδα σωτηρίας από τους υδροηλεκτρικούς Θησαυρό και Σφηκιά για το ηλεκτρικό σύστημα - Λειτουργία και των 6 αντλιών
Τις ημέρες που καταγράφηκε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση, οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να απορροφήσουν την περίσσια ποσότητα ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Οι προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ για κίνδυνο μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα  οι οποίες κινητοποίησαν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ΡΑΕ που συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη και επείγουσα ανάγκη για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Δεν ήταν τυχαίο ότι τις ημέρες που το σύστημα βρισκόταν στο «κόκκινο» οι μοναδικές μονάδες άντλησης που διαθέτει η χώρα βοήθησαν στην αποφυγή του «εμφράγματος».


Ειδικότερα, οι Αντλητικοί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ, ο ΥΗΣ Σφηκιάς στον Αλιάκμονα και ο ΥΗΣ Θησαυρού στον Νέστο,  βοήθησαν όταν η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος έφτασε στο …παρά πέντε. Άλλωστε και στα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκε να ληφθούν στην σύσκεψη της Παρασκευής περιλαμβάνεται , σύμφωνα με πληροφορίες, και η λειτουργία των έξι αντλιών που διαθέτουν οι δύο ΑΥΣ, ώστε να απορροφούν όταν απαιτείται την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ.

Χωρίς το «εργαλείο» της αποθήκευσης ενέργειας το σύστημα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, δεν είναι ευσταθές. Γι΄ αυτό είναι άμεση η ανάγκη επίσπευσης της εγκατάστασης και μπαταριών στο σύστημα. Ήδη οι δύο ΑΥΣ Σφηκιάς (εγκατ. ισχύς 315 ΜW, δηλαδή 3 χ 105 MW, με 200 GWh από άντληση) και Θησαυρού (εγκατ. ισχύς 384 ΜW, δηλαδή 3 χ 128 MW) έχουν τεθεί στην προμετωπίδα της θωράκισης του ηλεκτρικού συστήματος για τα διαστήματα με τον υψηλότερο κίνδυνο, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο.


Ο έλεγχος του black out

Πώς βοήθησαν το προηγούμενο διάστημα οι δύο μονάδες άντλησης της ΔΕΗ στην ευστάθεια του συστήματος; Τις ημέρες που καταγράφηκε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ και χαμηλή ζήτηση, οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες της ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκαν (και θα χρησιμοποιούνται όποτε χρειάζεται) προκειμένου να απορροφήσουν την περίσσια ποσότητα ενέργειας. Κι αυτό διότι όταν φυσάει και παράλληλα έχει και ηλιοφάνεια η παραγωγή των ΑΠΕ είναι μεγάλη (μπορεί να καλύπτει και το 70% των αναγκών), η κατανάλωση ενέργειας χαμηλή, με συνέπεια να υπάρχει περίσσεια ενέργειας και τα φορτία του συστήματος να είναι περιορισμένα. Έτσι δημιουργείται κίνδυνος μπλακ άουτ.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει πριν από λίγο καιρό ο ΑΔΜΗΕ, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), καθώς το αυξανόμενο μερίδιο των ΑΠΕ περιορίζει τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο για τις συμβατικές θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης) οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος. Ο ηλεκτρικός χώρος περιορίζεται έτι περαιτέρω τις ημέρες με υψηλές εισαγωγές . Γι΄ αυτό θεωρήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ κρίσιμο για την ασφάλεια και ευστάθεια του συστήματος να παραμένουν σε λειτουργία συμβατικές μονάδες.

Έτσι, στη σύσκεψη της Παρασκευής, αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ως βασικά «εργαλεία», πέρα από τη λειτουργία των αντλησιοταμιευτικών μονάδων της ΔΕΗ και οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ καθώς και των εξαγωγών. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να προβλεφθούν οι νέες συνθήκες που παρουσιάζονται στο Σύστημα. Μάλιστα, ειδικά το μέτρο της περικοπής των ΑΠΕ χρησιμοποιήθηκε αρκετές ημέρες από τις αρχές του έτους, όπως και την 25η Μαρτίου.

Η αυξημένη συμμετοχή ΑΠΕ στο σύστημα ανεβάζει τις τάσεις λειτουργίας του δικτύου πάνω από τα 150 KV και 400 KV, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είτε με αντιστάθμιση είτε βγάζοντας εκτός ορισμένες γραμμές, αν και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει λύση όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα συστήματα και οι Διαχειριστές και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης, όσο η «πράσινη» ενέργεια καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο ηλεκτρικό χώρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης