Ενέργεια

Σε χαμηλό 7μήνου οι ναύλοι LNG στον Ατλαντικό - Λιγότερο από 50.000/ημέρα τον Μάρτιο

Σε χαμηλό 7μήνου οι ναύλοι LNG στον Ατλαντικό - Λιγότερο από 50.000/ημέρα τον Μάρτιο
Από 140.000 δολάρια την ημέρα τον Ιανουάριο σε λιγότερο από 50.000 δολάρια τον Μάρτιο
Οι ναύλοι για τα φορτία LNG στην λεκάνη του Ατλαντικού έπεσαν κάτω από τα 50.000 δολάρια ημερησίως την Πέμπτη 23/3, ποσό που αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο σε 7 μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέφτουν, με την αιχμή της χειμερινής ζήτησης να είναι πίσω μας, πλέον, όπως σημειώνει το oilprice.com.
Οι ναύλοι του Spark30S Atlantic LNG, που αξιολογήθηκαν από την Spark Commodities, έπεσαν κάτω από τα $50.000 ημερησίως σήμερα και μειώθηκαν κατά 65% από έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spark Commodities που παραθέτει η Montel.

Από 140.000 δολάρια την ημέρα τον Ιανουάριο σε λιγότερο από 50.000 δολάρια τον Μάρτιο

Οι ναύλοι μεταφοράς LNG μειώνονται από τον Ιανουάριο και τώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος, υποστηρίζει η Spark Commodities.
Στις αρχές Ιανουαρίου, οι ναύλοι μεταφοράς LNG στον Ατλαντικό ξεπέρασαν τα 140.000 δολάρια την ημέρα.
Το ρεκόρ για τους ναύλους μεταφοράς LNG στον Ατλαντικό σημειώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2022, όταν η Ευρώπη προετοιμαζόταν για το χειμώνα με πολύ χαμηλή ρωσική προσφορά και εκτοξευόμενες τιμές ενέργειας.

Τότε, η τιμή αποστολής έφτασε σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 485.000 $ την ημέρα.
Οι πωλητές είναι επίσης πιο πρόθυμοι να ελευθερώσουν πλοία, είπε στην Montel μια πηγή στην αγορά LNG.
«Λιγότερες ευκαιρίες φορτίου σημαίνει ότι είναι λιγότερο πολύτιμο να διατηρούνται τα πλοία στο χαρτοφυλάκιο», σημείωσε η πηγή.

Υποχώρησαν τα TTF

Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε κάτω από 40 ευρώ (43,52 $) ανά μεγαβατώρα (MWh), τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2021, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν.
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν ισχυρή, η παροχή LNG άφθονη και τα αποθέματα φυσικού αερίου πολύ πάνω από τον μέσο όρο για το τέλος του χειμώνα.

Από τις 21 Μαρτίου, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 55,6%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Εάν η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει την ανάκαμψη στην αποθήκευση φυσικού αερίου, δηλαδή οι αποσύρσεις έχουν ως επί το πλείστον λήξει, αυτή θα είναι η νωρίτερη από το 2012 με θέσεις αποθήκευσης 55% γεμάτες, σε σύγκριση με 29% πέρυσι και 26% το 2021, Ole Hansen, Επικεφαλής Εμπορευμάτων Στρατηγική στη Saxo Bank, είπε αυτή την εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης