Ευρώπη

Η κρίση με την Τουρκία καθοριστικός παράγοντας στις σημερινές εκλογές στην Ολλανδία

Η κρίση με την Τουρκία καθοριστικός παράγοντας στις σημερινές εκλογές στην Ολλανδία
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, προκύπτει ότι ο Ρούτε και το κόμμα του VVD έχουν περάσει μπροστά, παρ΄ ότι μέχρι πρότινος προηγείτο ο Βίλντερς με το PVV.
Μια πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σήμερα 15 Μαρτίου του 2017 στην Ολλανδία, όπου ουσιαστικά αναμετρώνται ο φιλελεύθερος Ρούτε με το κόμμα VVD και ο εθνικιστής Βίλντερς που στηρίχθηκε στο σύνθημα "stop στο Ισλάμ" και "πρώτα η Ολλανδία" κατά τα πρότυπα του Ντόναλντ Τραμπ.  
Οι εκλογές στην Ολλανδία ωστόσο διεξάγονται υπό την σκιά της οξύτατης κόντρας και κρίσης με την Τουρκία.
Οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί περί φασισμού και ναζισμού σε συνδυασμό με την σκληρή στάση της Ολλανδίας προς Τούρκους υπουργούς έδωσαν ευκαιρία στον Ρούτε, τον σημερινό φιλελεύθερο πρωθυπουργό, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Μάλιστα, σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ο Βίλντερς προηγείτο και εσχάτως παρατηρείται αλλαγή κλίματος με τον Rutte να προηγείται και να ακολουθεί από κοντά ο Βίλντερς.
Η κρίση με την Τουρκία υποχρέωσε όλα τα κόμματα να προβάλλουν τα εθνικιστικά επιχειρήματα τους, οπότε κερδισμένος βγαίνει ο Ρούτε τουλάχιστον δημοσκοπικά.
Εάν εκλεγεί ο Ρούτε, θα συνεχίσει την ολλανδική πολιτική ως προς την Ελλάδα.
Εάν εκλεγεί ο Βίλντερς, υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η Ολλανδία θα παραμείνει στο ευρώ, αν και πολλοί υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για Nexit, κατά το Grexit.
Με όρους πολιτικών επιχειρημάτων, ο Βίλντερς παρουσιάζει μια πολιτική θέση, που στόχο έχει η Ολλανδία να ισχυροποιηθεί ως οικονομία.
Να σημειωθεί, ότι η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα πετύχει τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ ως προς την σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Ένα ενδιαφέρον επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι με τον ένα ή άλλο τρόπο θα εθνικιστικά ιδεώδη κυριαρχούν στην Ευρώπη, όχι μόνο γιατί τα παραδοσιακά κόμματα δίνουν μάχη με τα εθνικιστικά, αλλά κυρίως γιατί... τα παραδοσιακά κόμματα υποχρεώνονται να υιοθετούν εθνικιστική ρητορεία, για να αντιμετωπίσουν την άνοδο των πατριωτικών - εθνικιστικών κομμάτων.

Άνοιξαν οι κάλπες

Οι 12,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες από τις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), καθώς πηγαίνουν στη δουλειά τους ή στο σχολείο, αφού τα εκλογικά τμήματα είναι εγκατεστημένα μέσα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, καταστήματα, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και σε σπίτια ιδιωτών.
Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται λίγο αργότερα, ενώ αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων δηλώνουν, πως δεν γνωρίζουν ακόμη ποιόν υποψήφιο θα ψηφίσουν, όταν βρεθούν πίσω από το παραβάν.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων κονταροχτυπήθηκαν χθες το βράδυ στην τηλεόραση. «Αν οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, το βλέμμα τους στρέφεται προς εμένα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Ο υποψήφιος αυτός του status quo επιχείρησε να μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε μονομαχία με τον Γκέερτ Βίλντερς και διαβεβαίωσε τους Ολλανδούς πως έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο: το χάος ή τη σταθερότητα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς.
Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο κοινοβούλιο.
Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.
Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.
Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς.
Στο πολιτικό πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, το τελευταίο υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.
Ενώ οι απόψεις του συγκέντρωσαν κάποια υποιστήριξη στην καρδιά της μεταναστευτικής κρίσης, πολλοί Ολλανδοί τις θεωρούν υπερβολικά δυνατές.

Κατακερματισμένο τοπίο

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του.
Όμως το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.
Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είκοσι οκτώ κόμματα, ένας αριθμός ρεκόρ, συμμετέχουν στις εκλογές.
Σ' ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες -το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες- και να έχει ως αποτέλεσμα μια συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων.
Ενώ οι Εργατικοί σημειώνουν μια άνευ προηγουμένου οπισθοχώρηση, οι οικολόγοι του GroenLinks τετραπλασιάζουν τις έδρες τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο επικεφαλής των οικολόγων, ο 30χρονος Γέσε Κλάβερ, δήλωσε πως η χώρα του έχει ανάγκη «από έναν νέο τύπο ηγέτη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης