Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEF: Αυξάνονται οι επενδυτικές ανάγκες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς

IEF: Αυξάνονται οι επενδυτικές ανάγκες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς

 Οι προβλέψεις του  International Energy Forum και της S&P Global Commodity Insights

Η μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα  της ζήτησης παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πηγές επενδυτικού κινδύνου σύμφωνα με το Upstream Oil and Gas Investment Outlook του IEF, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ισοζύγια πετρελαίου και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδυτικές αποφάσεις

Αναλυτικά σύμφωνα με το Outlook τα έργα μεγάλου κύκλου που υπάρχουν τώρα στο δίκτυο προορίζονται να παραγάγουν τη δεκαετία του 2030 και συχνά μετά τη δεκαετία του 2040

Οι ανάντη κεφαλαιουχικές δαπάνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 39% το 2022 στα 499 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014 καταγραφοντας την μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση στην ιστορία.

Το υψηλότερο κόστος οδηγεί κυρίως στην αύξηση των επενδύσεων, αλλά η δραστηριότητα έχει επίσης αρχίσει να ανακάμπτει. Ο παγκόσμιος αριθμός εξέδρας έχει αυξηθεί κατά 22% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά παραμένει 10% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

ΙΕΦ1.png

Οι ετήσιες ανάντη επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν από 499 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030 για να διασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες. Αυτή η εκτίμηση για το 2030 είναι 18% υψηλότερη από ό,τι εκτίμηση πριν από ένα χρόνο, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους.

Σωρευτικά 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν μεταξύ 2023 και 2030 για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς και να αποτραπεί το έλλειμμα της προσφοράς, ακόμη και αν η αύξηση της ζήτησης επιβραδυνθεί.

Ο κύριος περιορισμός στα επίπεδα βραχυπρόθεσμων επενδύσεων έχει μετατοπιστεί από τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων στην κατανομή κεφαλαίων.

Τα E&P πετρελαίου και φυσικού αερίου σημειώνουν κέρδη ρεκόρ. Ενώ οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις στους μετόχους, στις εξαγορές μετοχών και στην αποπληρωμή χρέους, εξακολουθούν να έχουν άφθονες ελεύθερες ταμειακές ροές που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την ανάντη επένδυση.Το ερώτημα είναι τώρα, αν θα επανεπενδύσουν οι εταιρείες και πού;

ΙΕΦ2.png

Οι βραχυπρόθεσμοι αντίθετοι οικονομικοί άνεμοι βαραίνουν τις αγορές και τους επενδυτές. Εάν ο κόσμος εισέλθει σε ύφεση το 2023, ανάλογα με τη διάρκεια και το βάθος, είναι πιθανό η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου να παραμείνει κάτω από την τάση τα επόμενα δύο χρόνια, επεκτείνοντας δυνητικά τη διακοπή της ζήτησης μετά την πανδημία σε πέντε χρόνια.

Μόλις ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, πιθανότατα θα είναι λιγότερο εντατική στη ζήτηση πετρελαίου από ό,τι θα ήταν λόγω της αλλαγής καυσίμου, της διείσδυσης των EV, των βελτιώσεων της απόδοσης και των επιταχυνόμενων πολιτικών για το κλίμα.

Η βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα της ζήτησης και οι πιθανές μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες προσθέτουν επενδυτικά εμπόδια και αποτρεπτικούς παράγοντες. Ωστόσο, παρέχει επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία για επενδύσεις ανάντη να καλύψουν την προσφορά με τη ζήτηση.


Κρατικός παρεμβατισμός

Η ενεργειακή ασφάλεια έχει επανεμφανιστεί ως πολιτική στρατηγική επιταγή. Αυτό οδήγησε σε αυξημένο κρατικό παρεμβατισμό και μια σημαντική στροφή από τη νοοτροπία αφθονίας ενέργειας. Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές μπορούν να το χρησιμοποιήσουν τόσο ως προειδοποίηση όσο και ως ευκαιρία.

Οι διαδοχικές ενεργειακές κρίσεις χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για την οικονομική αναταραχή που προκαλείται από τις υψηλές, ασταθείς τιμές της ενέργειας και είναι μια ευκαιρία να εξασφαλιστούν και να εξασφαλιστούν επαρκείς επενδύσεις για το μέλλον.

Η ρωσική παραγωγή είναι ο μεγάλος μπαλαντέρ μεσοπρόθεσμα. Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση των απωλειών της ρωσικής παραγωγής.

Τα επίπεδα ρωσικής παραγωγής εξαρτώνται όχι μόνο από το τι επιτρέπουν οι κυρώσεις και το τι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά και από τη ρωσική πολιτική.

Η ανάγκη αυτής της δεκαετίας για επενδύσεις και νέα έργα ανάντη θα εξαρτηθεί από το πόσα παράγει και επενδύει η Ρωσία. Το outlook υποθέτει ότι η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2023 στα 9,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και στη συνέχεια θα κινηθεί σε αυτό το επίπεδο κατά την υπόλοιπη δεκαετία.


Οι προβλεπόμενες μειώσεις παραγωγής σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ με την υπόθεση απουσίας νέων εξορύξεων

ΙΕΦ3.png

Η τρέχουσα αστάθεια των τιμών της ενέργειας βλάπτει τους καταναλωτές, τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις. Απαιτούνται επαρκείς επενδύσεις για σταθερές αγορές τώρα και στο μέλλον. Εάν οι επενδύσεις υπολείπονται, οι υψηλές τιμές και η υψηλή αστάθεια θα μπορούσαν να γίνουν το νέο πρότυπο.

Οι ανεπαρκείς επενδύσεις απειλούν να υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μπορεί επίσης να εμποδίσουν την πρόοδο στους στόχους για το κλίμα αυξάνοντας την εξάρτηση από επιλογές μεγαλύτερης έντασης άνθρακα βραχυπρόθεσμα. Ο φαύλος κύκλος της αστάθειας και των επενδύσεων παραμένει βασικός κίνδυνος την επόμενη δεκαετία, με την υψηλή αστάθεια των τιμών να αποτρέπει τις επενδύσεις και την υστέρηση των επενδύσεων να τροφοδοτεί ενδεχομένως την αστάθεια.


Η δυναμικότητα παραγωγής που είναι ελεύθερη παγκοσμίως
ΙΕΦ4.png



Ο ενεργειακός τομέας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να προετοιμάσουν και να βοηθήσουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων μέσω

1) αύξησης του διαλόγου παραγωγού-καταναλωτή.
2) ενίσχυση των αποθεμάτων.

3) παροχή κανονιστικής ασφάλειας και ασφάλειας πολιτικής.

4) υποστήριξη μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

5) επενδύσεις που αποκλείουν τον κίνδυνο.

6) βασίζοντας τις πολιτικές σε ρεαλιστικά σενάρια ενεργειακής ζήτησης. και

7) αύξηση της διαφάνειας της αγοράς.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης