Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 0,6% για τον Nasdaq και 0,3% για τον S&P

Wall Street: Άνοδος 0,6% για τον Nasdaq και 0,3% για τον S&P

72 μονάδες κέρδισε ο Dow

Άνοδος στη Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος μετά τη χειρότερη εβδομάδα του έτους στη Wall Street. Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης σε μια ακόμη μεγάλη εβδομάδα αποτελεσμάτων στον τομέα της λιανικής.

Ο Dow Jones κέρδισε 72 μονάδες, ή 0,22% στις 32,889 μονάδες.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,31% στις 3,982 μονάδες

Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,3% στις 647,33 μονάδες.

Ο Nasdaq κέρδισε 0,63% στις 11,466 μονάδες.


Οι κινήσεις ακολουθούν τη χαλάρωση των αποδόσεων των ομολόγων, αφού το επιτόκιο 2 ετών τη Δευτέρα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007. Η τελευταία διαπραγμάτευση ήταν χαμηλότερα στο 4,791% περίπου.

«Λόγω της ανανεωμένης εστίασης στον υψηλότερο πληθωρισμό και των επιπτώσεων για τη Fed, τα επιτόκια οδηγούν και πάλι τις μετοχές», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. «Η ταχεία μετατόπιση των προσδοκιών για τα αμοιβαία κεφάλαια της Fed και η άνοδος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων οδήγησαν σε κίνδυνο στη χρηματιστηριακή αγορά, επομένως κάποια αναστολή των επιτοκίων σήμερα πιθανότατα θα ενισχύσει τις μετοχές».

Ο S&P έλαβε επίσης ώθηση από τη σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific, η οποία ανέβηκε 10% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο CEO Lance Fritz θα παραιτηθεί φέτος.

Οι μετοχές βυθίστηκαν την Παρασκευή και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve.

Το ράλι στις αρχές του 2023 φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς οι traders ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

«Μια εβδομάδα που είχε συντομευθεί λόγω διακοπών ήταν περισσότερο από αρκετός χρόνος για τις αρκούδες να υπενθυμίσουν σε όλους ότι το ράλι του Ιανουαρίου δεν σήμαινε ότι η αστάθεια του χρηματιστηρίου είχε εξοριστεί οριστικά», δήλωσε ο Chris Larkin, επικεφαλής συναλλαγών και επενδύσεων στο E-Trade.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν τον Ιανουάριο.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έκαναν τους επενδυτές να προετοιμάζονται για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού γεγονός που θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι απώλειες περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου αφού η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές στην Πολωνία μέσω ενός βασικού αγωγού.

Περί τις 22:30 το Brent υποχωρούσε 1,1%, στα 82,30 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) έχανε 1,05%, στα 75,57 δολάρια.

Οι νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενώ οι αποστολές ανέκαμψαν, υποδηλώνοντας ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό αυξήθηκαν στην αρχή του πρώτου τριμήνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης