Ενέργεια

Στάσσης προς Σκρέκα: Άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οριζόντιας επιδότησης ως 35kVA

Στάσσης προς Σκρέκα: Άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οριζόντιας επιδότησης ως 35kVA
Ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής
Την άμεση και πλήρη κάλυψη του ποσού που έχουν καλύψει με ίδια κεφάλαια για επιδοτήσεις πελατών τους στο πλαίσιο του μέτρου πρόσθετης οριζόντιας επιδότησης σε επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως και 35 kVA (1,240 εκατ. επιχειρήσεις ) ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Μια αντίστοιχη περιεχομένου επιστολή είχε προηγηθεί προς τον υπουργό από τον Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ ). Στην μακροσκελή εξασέλιδη επιστολή του με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2023 ο επικεφαλής της ΔΕΗ, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η εμπλοκή των παρόχων στην εφαρμογή της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 3 Ιανουαρίου, σχετικά με τη χορήγηση της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης της συγκεκριμένης κατηγορίας επιχειρήσεων.

«…Tο χρηματοδοτικό κενό που καλούνται να καλύψουν αρχικά με ίδιους πόρους οι Προμηθευτές έχει διαμορφωθεί σε σημαντικό ύψος, ώστε παρίσταται επιτακτική για την ομαλή και υπό συνθήκες ανταγωνισμού λειτουργία της αγοράς προμήθειας η/ε η άμεση και πλήρη κάλυψή του» σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Στάσσης. Αναφέρεται επίσης σε "χρηματοοικονομικό και εμπορικό κίνδυνο" που εγκυμονεί η ενεργός εμπλοκή των Προμηθευτών στην εφαρμογή της ΚΥΑ και με έμφαση σημειώνει, ότι δεν νοείται άλλη καθυστέρηση ως προς την απόδοση στους προμηθευτές των ποσών που ήδη έχουν καταβάλει για επιδοτήσεις και πολύ περισσότερο οποιασδήποτε απόκλισης που οφείλεται στις διαδικασίες της ΚΥΑ.

Η ΔΕΗ είναι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν ο μοναδικός πάροχος που εξακολουθεί να πιστώνει τις πρόσθετες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις- πελάτες της με ισχύ έως 35 KVA. Η πλειονότητα των παρόχων σταμάτησε να πιστώνει με την έκδοση της ΚΥΑ στις 3 Ιανουαρίου, όταν διαπίστωσε ότι οι όροι της δεν καλύπτουν τους δικαιούχους που είχαν πιστώσει, βάσει των επιστολών, που λάμβαναν κάθε μήνα από τον υπουργό από τον Απρίλιο του 2022 και μετά που ανακοινώθηκε το μέτρο, το οποίο εφαρμόστηκε αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Η ΚΥΑ έλαβε υπόψη της την απόφαση της Κομισιόν, η οποία ενέκρινε το μέτρο όχι οριζόντια για επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιία) αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Ετσι, οι προμηθευτές βρέθηκαν αφενός να έχουν πιστώσει ποσά που δεν θα πάρουν πίσω από το ΤΕΜ και αφετέρου υπόχρεοι, βάσει της ΚΥΑ να ελέγξουν οι ίδιοι εάν οι πελάτες τους έχουν υπερβεί τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια επιδότησης μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας συλλογής υπεύθυνων δηλώσεων και στη συνέχεια να επιδιώξουν οι ίδιοι την ανάκτηση των επιπλέον ποσών που έχουν καταβάλει. Αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης δικαιούχων, βάσει επιστολών του κ. Σκρέκα και δικαιούχων βάσει της ΚΥΑ , η ΔΕΗ πίστωσε πρόσθετη επιδότηση σε ευρύτερο κύκλο δικαιούχων «για την οποία απολύτως εύλογα και καλόπιστα αναμένεται η πλήρης καταβολή των σχετικών ποσών στην επιχείρηση» αναφέρει ο κ. Στάσσης στην επιστολή του.

Οι προμηθευτές επωμίζονται τις αρνητικές συνέπειες ενός πολιτειακού και όχι εμπορικού χαρακτήρα μέτρου, σύμφωνα με τον κ. Στάσση καθώς ο Προμηθευτής εμφανίζεται ως αυτός που κρίνει και αποφασίζει σχετικά με το δικαίωμα του πελάτη στην ενίσχυση.

Η ΔΕΗ κρίνει αναγκαία την απεμπλοκή των Προμηθευτών από την εφαρμογή του μέτρου και την ανάθεσή του μέσω τροποποίησης της ΚΥΑ σε ανεξάρτητο κρατικό φορέα. Αυτός, σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι ο ΔΑΠΕΕΠ , ο οποίος λόγω της αρμοδιότητάς του θα είχε πρόσβαση στα στα επικαιροποιημένα στοιχεία των δικαιούχων. Εναλλακτικά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η διαδικασία χορήγησης της επιδότησης θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την παροχή στους Προμηθευτές απευθείας πρόσβασης στα στοιχεία πελατών τους που τηρούνται στη βάση της ΑΑΔΕ μέσω κατάλληλης εφαρμογής της.

Πηγή: Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή της Κυριακής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης