Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτοβολταϊκό με μοναδικές προοπτικές εξετάζει η Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως περιγράφει ο συγγραφέας Aleks-Aco Stoilkov και μεταδίδει το PV-Europe.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη για το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η χώρα έχει κατά μέσο όρο 280 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του κλίματος, παρέχοντας ιδανικές συνθήκες για παραγωγή ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας
Τα κλιματικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής έντασης και διάρκειας της ηλιακής ακτινοβολίας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, παρέχουν περαιτέρω ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχή ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας διαθέτει τις υψηλότερες δυνατότητες χρήσης ηλιακής ενέργειας από τις μέσες ευρωπαϊκές χώρες. Λόγω αυτής της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, αυτοί οι φυσικοί πόροι πρόκειται να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.
Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση καλεί τις εταιρείες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν μεγάλους και μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας συγκαταλέγεται στις 20 πιο ελκυστικές χώρες στον κόσμο, σε σύνολο 190 χωρών, για επιχειρηματική δραστηριότητα, ενθάρρυνση νέων επενδύσεων και ως εκ τούτου αύξηση της απασχόλησης.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της χώρας τόνισε σε δημόσια ομιλία του ότι μέχρι το 2027 θα επενδυθούν 3,1 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα επενδυθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υπόλοιπο στον τομέα του φυσικού αερίου. Η παρουσίαση ενός επταετούς σχεδίου συνολικής αξίας 8,2 δισ. ευρώ σκιαγράφησε κυρίως νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Η εθνική στρατηγική του 2040
Τέλος, η χώρα έχει ένα όραμα για την εθνική στρατηγική ενόψει του 2040. Πρόκειται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς, αποδοτικού, φιλικού προς το περιβάλλον και ανταγωνιστικού ενεργειακού συστήματος που μπορεί να υποστηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας και έτσι να διασφαλίσει στο εγγύς μέλλον ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 45% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και λαμβάνει σημαντική κρατική υποστήριξη.www.worldenergynews.gr