Ενέργεια

Η σπουδαιότητα με νούμερα του τερματικού σταθμού Krk για την Κροατία

Η σπουδαιότητα με νούμερα του τερματικού σταθμού Krk για την Κροατία
Το 2022 ήταν έτος κλειδί για τον τερματικό σταθμό Krk, καθώς ο ρόλος του στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται

Από την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας το 2021, ο τερματικός σταθμός LNG στο κροατικό νησί Krk έχει επαναεριοποιήσει περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έχει παραδώσει περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στο σύστημα μεταφοράς της χώρας.

Ειδικότερα, ο τερματικός σταθμός του Krk αντιπροσώπευε το 60% όλων των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήλθαν στο σύστημα μεταφορών της Κροατίας το τελευταίο έτος. Μάλιστα, από την έναρξη του τρέχοντος έτους, έχουν φτάσει 8 πλοία μεταφοράς LNG, με περισσότερα από 20 να αναμένεται να φτάσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη σημασία του Τερματικού Σταθμού για την αγορά φυσικού αερίου στη Δημοκρατία της Κροατίας και σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της LNG Hrvatska.

Η σημασία του 2022

Το 2022 ήταν έτος κλειδί για τον τερματικό σταθμό Krk, καθώς ο ρόλος του στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται. Τον Αύγουστο, η πρώτη παράδοση LNG μέσω του τερματικού σταθμού Krk έφτασε στην Ουγγαρία, καθιερώνοντας μια νέα οδό παροχής φυσικού αερίου για τη χώρα.

Ανακοινώνοντας μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Κατάρ και Ουγγαρίας για την προμήθεια LNG, ο Ούγγρος υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών, Péter Szijjártó, είπε ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση του τερματικού σταθμού Krk θα αποτελέσει «μια ρεαλιστική ευκαιρία για το φυσικό αέριο του Κατάρ».

Επί του παρόντος, ο τερματικός σταθμός έχει τη δυνατότητα να στέλνει έως και 2,6 bcm ετησίως φυσικού αερίου στο δίκτυο της Κροατίας. Τον Ιούνιο, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Andrej Plenković, ανακοίνωσε την επέκταση του υφιστάμενου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στο νησί Krk, από 2,9 σε 6,1 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης