Ενέργεια

New York Times: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μπλακάουτ - Την ανιούσα η πώληση... κεριών

New York Times: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μπλακάουτ - Την ανιούσα η πώληση... κεριών
Η Ευρώπη έχει περάσει μήνες προετοιμασίας για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο

Σταδιακές διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας. Προσωρινές περικοπές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και internet. Κλείσιμο σχολείων, λόγω έλλειψης φωτισμού και θέρμανσης, καθώς και φαναριών (!) για λίγο. Πιθανές σκηνές από το άμεσο μέλλον περιγράφουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, από την καθημερινότητα σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης.

Η Ευρώπη έχει περάσει μήνες προετοιμασίας για έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αποθηκεύοντας καύσιμα με την ελπίδα να διατηρήσει αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει τη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, επειδή η ασυνήθιστη για την εποχή καλοκαιρία δίνει τη θέση της σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να προετοιμάζουν τους ανθρώπους για την πιθανότητα ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος σε ακραίες περιπτώσεις.

Οι οδηγίες της Γαλλίας

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κατά τόπους Αρχές να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού από τον ερχόμενο μήνα. Ο διαχειριστής του βρετανικού ηλεκτρικού δικτύου National Grid έχει προειδοποιήσει τα νοικοκυριά για πιθανές διακοπές ρεύματος από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. εάν το αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι περιορισμένο. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Φινλανδία κλήθηκαν να μη συνδέουν τα οχήματά τους στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο τα πρωινά, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνσή του. Στη Γερμανία, την πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο χώρα, οι πωλήσεις κεριών έχουν εκτιναχθεί.

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Δεν βλέπουμε ταινίες φαντασίας» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Olivier Véran στη γαλλική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα. Οποιαδήποτε προγραμματισμένη διακοπή θα έχει ανακοινωθεί μέρες πριν. Οι περικοπές, οι οποίες θα διαρκέσουν για δύο ώρες το πρωί ή νωρίς το βράδυ, όταν η χρήση ρεύματος είναι στα ύψη, δεν θα ισχύουν για τους λεγόμενους ευαίσθητους χώρους, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, πυροσβεστικά και αστυνομικά τμήματα και φυλακές.

Οι συστάσεις Γερμανίας - Ελβετίας

Η Γερμανία έχει φτιάξει ένα κατάλογο μέτρων, προτρέποντας τα νοικοκυριά να εφοδιαστούν με φακούς και κεριά που λειτουργούν με μπαταρία. «Τα ζεστά ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της θέρμανσης για λίγο», ανέφερε η υπηρεσία, αλλά συμβούλεψε τα νοικοκυριά να σκεφτούν την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης.

Όπως και στη Γαλλία, οι Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι μια τέτοιου είδους κρίση είναι απίθανη, αλλά «δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς», αναγνώρισε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην Ελβετία, η οποία εξαρτάται από καιρό από τη γαλλική πυρηνική ενέργεια για τους χειμώνες της, οι πολίτες κλήθηκαν να προετοιμαστούν για διακοπές που διαρκούν έως και αρκετές ώρες. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ηλεκτρισμού προέτρεψε τους ανθρώπους να έχουν αρκετά καυσόξυλα, φακούς και μπαταρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης