Η ολλανδο-νορβηγική εταιρεία SolarDuck και οι εταίροι της στην κοινοπραξία έλαβαν επιδότηση έργου 7,8 εκατομμυρίων ευρώ από τον Οργανισμό Επιχειρήσεων της Ολλανδίας (RVO) για την ανάπτυξη, δοκιμή και επικύρωση τoυ πλωτού ηλιακού project Merganser σε δύσκολες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Θάλασσα.
Η υπεράκτια πλωτή ηλιακή εταιρεία SolarDuck και τα ινστιτούτα θαλάσσιων ερευνών TU Delft, TNO, MARIN και Deltares θα συνεργαστούν για να αποδείξουν ότι η νέα εγκατάσταση μπορεί να επιταχύνει και να κλιμακώσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω θαλάσσιας πλωτής ηλιακής ενέργειας, λύνοντας το πρόβλημα του περιορισμένου διαθέσιμου χερσαίου χώρου στο Ίδια στιγμή.
Υποστηριζόμενο από επιδότηση από το ολλανδικό κυβερνητικό πρόγραμμα Demonstration Energy & Climate Innovation (DEI+), το πιλοτικό πρόγραμμα θα δει έξι συνδεδεμένες υπεράκτιες πλωτές ηλιακές πλατφόρμες που θα μπορούν να παρέχουν 500 kWp καθαρής ενέργειας.
Ο Don Hoogendoorn, CTO του εταίρου της κοινοπραξίας SolarDuck, εξέφρασε την χαρά του για αυτή την εξέλιξη και τη συνεργασία με γνωστά ιδρύματα γνώσης όπως τα Deltares, Marin, TNO και TU Delft. «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους – όλοι τους έχουν αφιερώσει την επαγγελματική τους ζωή στην ηλιακή και ναυτιλιακή έρευνα.
Μαζί, θα κάνουμε αυτό το έργο επιτυχημένο και θα κάνουμε τη βιώσιμη υπεράκτια ηλιακή ενέργεια εμπορικά βιώσιμη πολύ πιο γρήγορα. Αυτό ταιριάζει απόλυτα με τον στόχο μας να τροφοδοτήσουμε τον κόσμο με καθαρή ενέργεια και να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση»
Πλεονεκτήματα των υπεράκτιων πλωτών ηλιακών συστημάτων
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πλωτών ηλιακών εφαρμογών είναι η διαθεσιμότητα πολλών τετραγωνικών μιλίων χώρου, κάτι που τόσο στην Ολλανδία όσο και στις παράκτιες μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο είναι σε έλλειψη.
Ένα επιπλέον πολλά υποσχόμενο πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν με ασφάλεια ανάμεσα σε υπάρχουσες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε με «αναδυόμενες» γραμμές συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όταν το έργο των 500 kWp αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί σε κλίμακα GW.
www.worldenergynews.gr