Τι λένε οι παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ σύμφωνα με το Montel
Τα ηλιακά έργα αντιμετώπισαν χρόνους αναμονής έως και τεσσάρων ετών και καταλήγουν μέχρι και 10 χρόνια για άδειες, δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της SolarPower Europe σε webinar σύμφωνα με το Montel.
Αυτό σήμαινε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για να επιτύχει 45% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, καθώς και να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια, πρόσθεσε. "Στο τρέχον πλαίσιο, αν υποβάλουμε αίτηση τώρα για άδεια, οι μονάδες μπορεί να χτιστούν μόνο το 2030 - αυτό δεν είναι αποδεκτό στην τρέχουσα κρίση του κλίματος και της ενέργειας", ανέφερε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισαγάγει νομοθεσία για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στις άδειες με προθεσμία δύο ετών από τη στιγμή που εφαρμόζεται ένα έργο.Ωστόσο, κανένα κράτος μέλη δεν ανταποκρίθηκε στην προθεσμία αυτή για την αιολική ενέργεια και μόνο λίγοι ήταν εντός των προθεσμιών για την ηλιακή ενέργεια, δήλωσε η Pauline Fournols, σύμβουλος στο Wind Europe.
Η Κροατία, η Σουηδία και η Ελλάδα ήταν η πιο αργές για τη νέα ικανότητα αιολικής ενέργειας με περιόδους αναμονής περίπου 10 ετών. Η Κροατία, η Πορτογαλία και η Ιταλία ήταν οι πιο αργές για να χορηγήσουν άδειες ηλιακών έργων, με μέσο όρο πάνω από τέσσερα χρόνια.
"Αν δεν λύσουμε αυτό το ζήτημα τότε οι στόχοι του 2030 θα παραμείνουν ακαδημαϊκοί", πρόσθεσε.
Χρειάζονται 39 GW/τον χρόνο
Η ΕΕ θα χρειαζόταν να εγκαταστήσει περίπου 39 GW/έτος της ικανότητας αιολικής ενέργειας για την επίτευξη στόχων, αλλά μόνο 11 GW προστέθηκαν πέρυσι, εκτιμάται η Windeurope.Οι χώρες μέλη βρίσκονταν σε καλό δρόμο για να προσθέσουν 18 GW/έτος με βάση τις δημοπρασίες "αλλά αυτό δεν είναι ούτε το ήμισυ αυτού που χρειαζόμαστε", δήλωσε ο Fournols.
"Το κύριο ζήτημα είναι ότι τα έργα δεν μπορούν να τεθούν σε δημοπρασίες εάν όλες οι άδειες δεν εκκαθαριστούν από τη διοίκηση που οδηγεί σε συνδρομή σε δημοπρασίες", πρόσθεσε.Έχει επίσης προκαλέσει ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, επειδή οι προγραμματιστές δεν μπόρεσαν να κλείσουν παραγγελίες, οι οποίες έχουν ασκήσει πίεση στους κατασκευαστές και βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κλείσιμο εργοστασίων, ανέφερε.
Υπήρχαν περίπου 80 GW έργα αιολικής ενέργειας "που περιμένουν επί του παρόντος άδειες και είναι κολλημένα " στην ΕΕ, σύμφωνα με την Windeurope.
Η Ισπανία είχε τα περισσότερα με 22,5 GW, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 11,2 GW και Σουηδία με 10,6 GW.
Έλλειψη σαφήνειας
Η προθεσμία της ΕΕ δεν διέθετε σαφήνεια σχετικά με το τι πρέπει να παραδοθεί από την προθεσμία δύο ετών, προειδοποίησε ο Fournols.
Η επέκταση ήταν η "κύρια συμφόρηση στο μονοπάτι για την αποκατασκευή", δήλωσε ο Juan Rivier, επικεφαλής της ρύθμισης στην ισπανική χρησιμότητα Iberdrola.
Υπήρξε μια "τεράστια καθυστέρηση έργων που σταμάτησαν και στοιβάζονται" στη διαδικασία διοίκησης, η οποία είχε επιδεινωθεί από την πανδημία του Covid και την έλλειψη στελέχωσης στις τοπικές διοικήσεις, πρόσθεσε.
"Είμαστε διαθέσιμοι - θέλουμε να επενδύσουμε και να αναπτύξουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το σύστημα και θέλουμε πραγματικά να εκπληρώσουμε τους στόχους", δήλωσε.
www.worldenergynews.gr