Ενέργεια

Η Νορβηγία στέλνει το πρώτο αέριο στον τερματικό σταθμό Baltic Pipe της Δανίας

Η Νορβηγία στέλνει το πρώτο αέριο στον τερματικό σταθμό Baltic Pipe της Δανίας

Η πλήρης λειτουργία του αγωγού, ο οποίος έχει χωρητικότητα έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου

 

Ο νέος αγωγός Baltic Pipe μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας έλαβε την Τρίτη τις πρώτες του απευθείας παραδόσεις νορβηγικού φυσικού αερίου μετά την έναρξη λειτουργίας ενός τερματικού σταθμού της Δανίας, δήλωσε ο διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου της Δανίας Energinet.

Ο αγωγός που συνδέει τη Νορβηγία με την Πολωνία άνοιξε την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού παραλαβής στο Nybro στη Δανία είχαν αρχικά γεμίσει με αέριο μέσω Γερμανίας.

"Το έργο Baltic Pipe... έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο", ανέφερε η Energinet σε δήλωση. «Το νορβηγικό αέριο εισέρχεται τώρα στον νέο αγωγό αερίου Baltic Pipe και μπορεί να σταλεί στην Πολωνία μέσω του δανικού συστήματος φυσικού αερίου».
Ο τερματικός σταθμός Nybro θα λειτουργεί αρχικά με τη μισή χωρητικότητα.

Η Energinet είπε ότι η πλήρης θέση σε λειτουργία του αγωγού, ο οποίος έχει χωρητικότητα έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου.

Το Baltic Pipe είναι ένα κοινό έργο μεταξύ της Energinet και της πολωνικής Gaz-System και είναι κεντρικό στις προσπάθειες της Πολωνίας για διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η νορβηγική Equinor έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες προμήθειας για τον Baltic Pipe, μεταξύ των οποίων με την Orsted της Δανίας και την Πολωνική PGNiG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης