«Η Γερμανία ακούει το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά δεν συμφωνεί, καθώς εγείρει προβληματισμούς για τον κίνδυνο να υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού. Τιμή χαμηλότερη απ' ότι σε άλλες αγορές μπορεί να οδηγήσει σε μεταφορά φορτίων από ΕΕ σε Ασία» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε δημοσιογράφους σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.
«Αναζητούμε ισορροπία, ώστε να πληρώνουμε χαμηλότερη τιμή και να έχουμε ασφάλεια εφοδιασμού. Η ελληνική πρόταση αφορά την επιβολή ενός μεταβαλλόμενου πλαφόν που θα συνδέεται με την τιμή στο Henry hub και στο ιαπωνικό JKM ή σε άλλα hubs. Δεν θα υπάρχουν υποχρεωτικές περικοπές στα νοικοκυριά. Αρκούν οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Θεωρούμε ότι έτσι όπως ανταποκρίνεται σήμερα η κοινωνία, θα ικανοποιησουμε το στόχο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας» επισήμανε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε την τροποποίηση του ελληνικού μηχανισμού σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, ο οποίος όπως είπε απέδωσε μόλις 1 εκατ ευρώ τον Σεπτέμβριο. «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν 180 ευρώ σε όλες τις τεχνολογίες, πλην αέριο. Κλείδωσε ο μηχανισμός. Εμείς όμως μπορούμε να διατηρήσουμε τις τιμές που έχουμε βάλει ως πλαφόν για λιγνίτες, νερά, ΑΠΕ. Το τέλος των 10 ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή βοηθάει να λειτουργούν λιγότερο οι μονάδες φυσικού αερίου, άρα μειώνεται η κατανάλωσή του» τόνισε.
Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι: «Το πλαφόν στο αέριο για την ηλεκτροπαραγωγη και το γενικό πλαφόν θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα. Το επόμενο διάστημα η λιγνιτική παραγωγή θα πρέπει να κινείται μεταξύ 17% - 20% του συνόλου της ηλεκτροπαραγωγής. Αν χρειαστεί και δούμε ότι δεν πιάνουμε το στόχο μας θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις στα κλειστά ορυχεία. Η φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών θα γίνει εντός του Νοεμβρίου».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εφαρμογή - στον 11ο μήνα του έτους - του ειδικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Θα αφορά τα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τον φετινό Νοέμβριο. Εφ´οσον διαπιστώνεται ότι έχουν απώλειες, οι προμηθευτές δεν θα υπάρχει επιστροφή σε αυτούς.
Σε ότι αφορά τους καταναλωτές και την αλλαγή παρόχου, τόνισε ότι: «Οι καταναλωτές ρεύματος θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ανεξαρτήτως οφειλών. Δεν έχουμε στόχο να το αλλάξουμε.Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε, ότι δεν θα αλλάζει ο καταναλωτής πάροχο σαν τα πουκάμισα, αφήνοντας πίσω του χρέη. Το συζητάμε με τον ΕΣΠΕΝ. Η φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιριών θα εφαρμοστεί για το 2022 και παραμένει ανοικτό το ύψος της φορολόγησης αν και η Κομισιόν προβλέπει κατώτατο όριο 33%.
www.worldenergynews.gr