Ενέργεια

Πάροχοι: Φραγμός στις μετακινήσεις πελατών με βάση διαβαθμίσεις που εισηγείται η ΡΑΕ - Και η Καθολική Υπηρεσία στο στόχαστρο

Πάροχοι: Φραγμός στις μετακινήσεις πελατών με βάση διαβαθμίσεις που εισηγείται η ΡΑΕ - Και η Καθολική Υπηρεσία στο στόχαστρο
Φρένο στην ασυδοσία του ενργειακού τουρισμού - Προς υιοθέτηση των εισηγήσεων της ΡΑΕ για τα κριτήρια ελέγχου

Φραγμό στην αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχουν ανεξόφλητες και μη ρυθμισμένες οφειλές φαίνεται ότι προσανατολίζεται να βάλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υιοθετώντας σχετική εισήγηση της ΡΑΕ.
Το πρόβλημα που απασχολεί έντονα τους παρόχους ειδικά λόγω της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και μετά την αλλαγή νομοθεσίας που επιτρέπει την μετακίνηση από πάροχο σε πάρχο χωρίς πέναλτι, συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός με τη συμμετοχή στελεχών της ΡΑΕ και εκπροσώπων των εταιριών προμήθειας.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η ΡΑΕ να επικαιροποιήσει εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου τη γνωμοδότηση της για τις αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα νέα δεδομένα και τη μηναία τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.  Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ με επιστολή της προς τον κ. Σκρέκα από τις 28 Ιουλίου είχε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργεί η ελεύθερη μετακίνηση χωρίς φραγμούς όσον αφορά στην εξόφληση των προηγούμενων λογαριασμών, καθώς ενισχύει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που τείνουν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, πράγμα που δυνητικά μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά.
Στο παρελθόν, ο Κώδικας Προμήθειας έθετε εμπόδια στη μετακίνηση του καταναλωτή αν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ή δεν είχε προβεί σε διακανονισμό της οφειλής. Το μέτρο αυτό όμως προσβλήθηκε στο ΣτΕ και έκτοτε, δεν εφαρμόζεται.

ΡΑΕ: Διαβαθμίσεις επικινδυνότητας

Από την πλευρά της η ΡΑΕ έχει προτείνει ένα σύστημα επισήμανσης των οφειλετών που θα τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, με διαβαθμίσεις ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια της καθυστέρησης πληρωμών.
Σε περίπτωση που παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες που θα δίνει το σύστημα αυτό, τότε ο προμηθευτής θα μπορεί να δίνει εντολή στον Διαχειριστή για την για απενεργοποίηση του μετρητή φορτίου λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό θα σημαίνει ότι ο πελάτης είναι υπερήμερος, οπότε θα αναστέλλεται το δικαίωμά του για αλλαγή προμηθευτή, εκτός και αν εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές του. Αν ήδη ο πελάτης έχει αλλάξει προμηθευτή, τότε ο προηγούμενος πάροχος προς τον οποίο χρωστά θα μπορεί να ζητήσει την απενεργοποίηση. Το ίδιο δικαίωμα διατηρούν και όλοι οι προηγούμενοι πάροχοι, προς τους οποίους υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί.

Η Καθολική Υπηρεσία

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές του Κώδικα Προμήθειας είναι στη Καθολική Υπηρεσία, που έχει φθάσει να είναι επί της ουσίας ο 5ος μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, με 220.000-250.000 πελάτες, εκ των οποίων το 75% συστηματικά δεν πληρώνει τους λογαριασμούς. Στην Καθολική Υπηρεσία καταλήγουν καταναλωτές που για διάφορους λόγους, συνήθως επειδή δεν εξοφλούν τον λογαριασμό ρεύματος, παύουν να εκπροσωπούνται από έναν προμηθευτή. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους περίπου 35.000 καταναλωτές περιέπεσαν στην Καθολική Υπηρεσία, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη γνωμοδότησή της η ΡΑΕ για το θέμα αυτό είναι πιθανόν να προβλέπει και αλλαγές στην τρόπο τιμολόγησης της καθολικής υπηρεσίας.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της δημιουργίας «ενεργειακού Τειρεσία» παραμένει στις σκέψεις και τους προβληματισμούς των παρόχων οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να τον προωθήσουν ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών ή της συμμετοχής ή όχι της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης