Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό Αέριο: Μείωση της κατανάλωσης μέσω δημοπρασιών έναντι αμοιβής - Μηχανισμός αποζημίωσης και για το ρεύμα

Φυσικό Αέριο: Μείωση της κατανάλωσης μέσω δημοπρασιών έναντι αμοιβής - Μηχανισμός αποζημίωσης και για το ρεύμα

Η ΡΑΕ θα αξιολογήσει τις "σημαντικές"  βιομηχανίες που θα εξαιρεθούν από την μείωση κατανάλωσης

 

Σχετικά Άρθρα
Μέσω δημοπρασιών έναντι αμοιβής, θα επιδιώξει η Ελλάδα να μειώσει την κατανάλωση τόσο φυσικού αερίου, όσο και ηλεκτρισμού στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ελλειμμάτων επάρκειας.

Το θέμα των μέτρων που πρέπει να λάβει η χώρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό, εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, εν όψει και του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Ο ΔΕΣΦΑ θα διενεργεί τις δημοπρασίες

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο για το οποίο έχει ληφθεί ήδη απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση της κατανάλωσης 15% το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σχέση με τον μέσο όρο κατανάλωσης αερίου των 5 προηγούμενων ετών, κατά την ίδια χρονική περίοδο. Πληροφορίες αναφέρουν θα υιοθετηθεί ένα σύστημα εθελούσιας περικοπής της κατανάλωσης μέσω δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για ένα σύστημα αντίστοιχο με την διακοψιμότητα, στο πλαίσιο του οποίου οι επιχειρήσεις θα αποζημιώνονται για να μειώνουν την κατανάλωση αερίου.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια λίστα των λεγόμενων «σημαντικών» βιομηχανιών οι οποίες θα εξαιρούνται από τη μείωση της κατανάλωσης.
Μέχρι στιγμής περίπου 100 βιομηχανίες της χώρας, που λειτουργούν με φυσικό αέριο, έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή μέτρων μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της σχετικής δυνατότητας που δίνει η απόφαση της ΕΕ.

Οι φάκελοι με την επιχειρηματολογία των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στη ΡΑΕ έως τις 10 Οκτωβρίου και η Αρχή αναμένεται έως τις 20 Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της, ώστε να καταρτιστεί η λίστα των εξαιρέσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα θα καταρτιστεί αναλόγως της σημαντικότητας, ώστε εφόσον απαιτηθεί να κληθούν να «κόψουν» επιχειρήσεις που θα έχουν τοποθετηθεί στο τέλος της .
Παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει την πρόταση του για τον τρόπο διενέργειας των δημοπρασιών η οποία επίσης θα παραδοθεί στη ΡΑΕ για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για λόγους εξοικονόμησης κόστους όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια που χρησιμοποιούν νάφθα.

Μηχανισμός αποζημίωσης

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στον ηλεκτρισμό, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι κεντρικό στο αυριανό Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος. Ο κ. Σκρέκας που μίλησε χθες ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σημείωσε ότι θα γίνει ένας μηχανισμός αποζημίωσης των επιχειρήσεων με στόχο την περικοπή της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής τις οποίες προσδιόρισε μεταξύ 18:00 και 22:00 τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε «υφεσιακά μέτρα» δηλαδή σε αναγκαστικές περικοπές της ηλεκτροδότησης, ή σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Πάντως για τον ακριβή προσδιορισμό των ωρών αιχμής αναμένεται οριστικοποίηση της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ ο οποίος φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στις ώρες αιχμής να συμπεριληφθούν και κάποιες πρωινές (6-10)
ή μεσημεριανές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι πολλές βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση, ήδη λειτουργούν με μειωμένη παραγωγή κατά την βραδινή αιχμή αφού έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια με φθηνότερο ρεύμα τις νυχτερινές ώρες. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο προφανώς συνεξετάζεται ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης που θα υιοθετηθεί από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή πρόταση για τον ηλεκτρισμό αναφέρεται σε μείωση κατά 5% της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου και ένα από τα ερωτήματα που επί του παρόντος μένει να απαντηθούν είναι το εάν το ποσοστό μείωσης θα αφορά κάθε μήνα ξεχωριστά ή το σύνολο της περιόδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης