Τον επανασχεδιασμό της ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ ανέπτυξε με επιχειρήματα στο twitter, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, υποστηρίζοντας τις ελληνικές προτάσεις προς τις Βρυξέλλες.
Αναλυτικά:
Ο ευρωπαϊκός διάλογος για την ενέργεια συνήθως συγχέει δύο διαφορετικές ιδέες: Τις δυνάμεις της αγοράς και το σχεδιασμό της αγοράς.Οι δυνάμεις της αγοράς λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει περισσότερα για την ενέργεια, όμως ο σχεδιασμός της αγοράς μπορεί να καθορίσει πολύ περισσότερο το πως.
Δεν μπορούμε να αποδράσουμε από τις δυνάμεις της αγοράς, όμως μπρούμε να σχεδιάσουμε διαφορετικά τις αγορές.Η ευρωπαϊκή αγορά αερίου υποφέρει από δύο αποτυχίες: Πρώτον, ένας κυρίαρχος παίκτης μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει τις τιμές για τους πολιτικούς του σκοπούς. Καμία κυβέρνηση δεν θα άφηνε μια εγχώρια αγορά να λειτουργεί ελεύθερα μέσα σε τέτοιες πιέσεις. Γιατί να το κάνει η Ευρώπη;
Δεύτερον, η ρευστότητα είναι περιορισμένη.
Κοιτάξτε το TTF (26/8). Σε μερικές ώρες η τιμή μεταβλήθηκε κατά 60 ευρώ/MWh. Πρόκειται για 100 δολάρια σε όρους ισοδύναμου πετρελαίου. Η αγορά άλλαξε άποψη κατά 100$ μέσα σε λίγες ώρες!Οι διακυμάνσεις αυτές συμβαίνουν συχνά, όμως αυτές οι περιορισμένες συναλλαγές θέτουν τις τιμές για όλους.Το TTF δεν αντανακλά καν την τιμή που χρειάζεται για να προσελκύσει προμήθειες η Ευρώπη. Το LNG εμπορεύεται με έκπτωση προς το TTF, το οποίο αντανακλά περιφερειακές στενωπούς. Κι όμως το TTF αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στα συμβόλαια, ανάμεσά τους και τα ρωσικά.
Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος τιμολόγησης του αερίου;
Μόλις πρόσφατα η Ευρώπη στράφηκε μακριά από την τιμολόγηση με πετρέλαιο σε τιμολόγηση με βάση τους κόμβους.Κανείς δεν θα έπρεπε να κοιτάει το status quo και να λέει ότι είναι ο μόνος τρόπος γιατί δεν είναι και δεν ήταν μέχρι πολύ πρόσφατα.
Επίσης, με εκπλήσσει η ευσέβεια προς την οριακή τιμολόγηση στον ηλεκτρισμό, λες και είναι ιερή.Συνήθως παρακάμπτουμε την οριακή τιμολόγηση. Οι ταρίφες, οι δημοπρασίες, τα CfD, οι μηχανισμοί ισχύος, όλα αυτά συμπληρώνουν την οριακή τιμολόγηση για να έχουμε το σύστημα που θέλουμε.
Επίσης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την "καταστροφή ζήτησης" με κάθε τρόπο. Εξοικονόμηση, απόδοση, αλλαγή καυσίμου, ναι. Αλλά δεν μπορούμε να "εξισορροπήσουμε την αγορά" εξαλείφοντας τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Σε ακραίες τιμές η ζήτηση υποχωρεί αλλά έναντι ποιού κόστους; Και πόσο οφείλεται στον κακό σχεδιασμό της αγοράς;Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να σχεδιαστούν και να οργανωθούν οι ενεργειακές αγορές. Η Ελλάδα πρότεινε αρκετούς και αυτές οι ιδέες κερδίζουν έδαφος καθώς αυξάνεται η όρεξη για πιο αποφασιστική δράση.
Θα μπορούσαμε να επέμβουμε στο TTF, επιβάλλοντας κάποιο πλαφόν και να θέσουμε αυστηρότερους κανόνες εμπορίας (περιορισμός της μεταβλητότητας, περιορισμός του εμπορίου στους φυσικούς παίκτες κτλ). Αυτή είναι μια ιδέα που προωθεί η Ελλάδα από το Μάρτιο. Έχει έρθει πλέον η ώρα.
Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα οργανωμένο σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρισμού με στοχευμένες αποζημιώσεις. Αυτό θα αφαιρούσε μεγάλο μέρος του κινδύνου στην αγορά και θα πλήρωνε τον εαυτό του.
Θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε τα υπερκέρδη που συσσωρεύονται σε πηγές πλην του αερίου θέτοντας αποζημίωση για κάθε τεχνολογία που μπορεί να αποκομίζει στη χονδρική αγορά. Τα κέρδη αυτά θα στήριζαν μετά τους καταναλωτές. Η Ελλάδα το πράττει ήδη.
Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε την προημερήσια αγορά με επιμέρους πηγές με βάση τη διαθεσιμότητα. Θα καταλήγαμε με ένα ζυγισμένο μέσο όρο, παρά με την οριακή τιμή σε όλο το σύστημα. Αυτός είναι ένας σχεδιασμός που συζητείται σήμερα.
Οι ενεργειακές τιμές θα είναι υψηλότερες από ότι πριν τον πόλεμο. Όμως το πόσο ψηλότερες θα είναι εξαρτάται όχι μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και από το σχεδιασμό της αγοράς.
Οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να διαφωνούν για τις λύσεις. Η Ελλάδα έχει προτείνει διάφορες.
Όμως δεν πρέπει να συγχέεουμε τις δυνάμεις της αγοράς με το σχεδιασμό της αγοράς».
www.worldenergynews.gr