Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μόνο το 12% των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου απορροφήθηκαν κατά τη σημερινή (14/3) δημοπρασία της ΔΕΠΑ

Μόνο το 12% των διαθέσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου απορροφήθηκαν κατά τη σημερινή (14/3) δημοπρασία της ΔΕΠΑ
Συνολικά επρόκειτο να διατεθούν 767.569 MWh φυσικού αερίου μέσω της δημοπρασίας, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις
Ελάχιστο ήταν το ενδιαφέρον τόσο των εταιριών προμήθειας όσο και των επιλεγόντων καταναλωτών για την αγορά φυσικού αερίου κατά τη σημερινή (14/3) δημοπρασία προμήθειας που διενήργησε η ΔΕΠΑ με αποτέλεσμα να διατεθεί μόνο το 12% των διαθέσιμων ποσοστήτων.
Κατά την πρώτη φάση της δημοπρασίας έμειναν αδιάθετες 402.000 MWh από το σύνολο των 479.739 MWh που δημοπρατήθηκαν ενώ και στη δεύτερη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τόσο οι μεγάλες εταιρίες προμήθειας αερίου, όσο και οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) έχουν ήδη εξασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες από την ετήσια δημοπρασία που προηγήθηκε και αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στην σημερινή δημοπρασία η οποία αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Εξάλλου και οι ηλεκτροπαραγωγοί επίσης έχουν καλύψει τις ανάγκες τους από τις βασικές πηγές, δηλαδή τη ΔΕΠΑ και τον Προμηθέα.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι το γεγονός πως το δευτερο τρίμηνο του έτους θεωρείται παραδοσιακά περίοδος χαμηλής κατανάλωσης λόγτω της εποχικότητας στη χρήση από τα νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της δημοπρασίας που αφορύσε κατόχους άδειας προμήθειας και επιλέγοντες πελάτες διατέθηκαν 479.739,174  MWh, σε 50.000 τμήματα των 9,595  ΜWh το καθένα με ενδεικτική τιμή εκκίνησης κάθε μεριδίου 208,54 δολάρια. Στην δεύτερη φάση διετίθεντο 287.830,171MWh, είχαν  δικαίωμα συμμετοχής μόνο κάτοχοι άδειας προμήθειας και διατέθηκαν 50.000 τμήματα των 5,757 ΜWh το καθένα με ενδεικτική τιμή εκκίνησης κάθε μεριδίου τα 125,12 δολάρια. Σε αυτή τη δεύτερη φάση το ενδιοαφέρον ήταν μηδαμινό.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης