Ενέργεια

Birol για ενεργειακή κρίση: Ίσως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα

Birol για ενεργειακή κρίση: Ίσως δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, η μετάβαση στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα λάβει ώθηση από την τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση

«Ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ μια τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, ως προς το βάθος και την πολυπλοκότητά της» ήταν η χαρακτηριστική φράση του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol σε παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ.

Το ανώτατο στέλεχος δεν είναι αισιόδοξο για την πορεία της τρέχουσας αυτής κρίσης, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να μην έχουμε δει ακόμα τα χειρότερα. Ο δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Σύμφωνα με τον Birol, ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ρωσία, όπως είπε, ήταν εκείνη την περίοδο ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου και σημαντικός παράγοντα στα commodities.

89_35.JPG


Oι αλυσίδες εφοδιασμού

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι διχογνωμίες μεταξύ των στόχων μείωσης των εκπομπών και της ανάγκης αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφάλειας του εφοδιασμού δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις που θα κλειδώσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Είπε ότι η επίλυση αυτής της σύγκρουσης θα ήταν «δύσκολη αλλά όχι αδύνατη».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού για την επίτευξη των στόχων καθαρής ενέργειας, ιδίως για τη μείωση της εξάρτησης του κόσμου από την Κίνα για το 80%. Επίσης, αμφισβήτησε όσους κατηγορούν τις πολιτικές καθαρής ενέργειας για την επιδείνωση της τρέχουσας κρίσης, περιγράφοντας αυτούς τους ισχυρισμούς ως «απολύτως λανθασμένους» και «παραπλανητικούς».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μετάβαση στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα λάβει ώθηση από την τρέχουσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις πολλών εθνικών κυβερνήσεων να επιταχύνουν την ώθηση προς την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης