Τι προβλέπει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου, πέραν από την αδιεοδότηση εξπρές για νέα έργα ΑΠΕ σε προεπιλεγμένες περιοχές, το σχέδιο οδηγίας προτείνει επίσης την αύξηση του στόχου της ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ως το 2030, καθώς και νέα ηλιακή στρατηγική που θα μπορούσε να καταστήσει υποχρεωτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες όλων των νέων κτιρίων.
Ο νέος στόχος για τη διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2030 δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Υπενθυμίζεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι είχε προτείνει την αύξηση του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40% έως το 2030, από 32% που είναι σήμερα. Η πρόταση ήταν μέρος μιας δέσμης νομοθεσίας για το κλίμα που κατατέθηκε τον Ιούλιο, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Οδικός χάρτης
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια στόχος είναι να γίνει γρήγορα βασικό μέρος των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης της ΕΕ στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό καθορίζεται ένας οδικός χάρτης τεσσάρων σημείων για την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τη βιομηχανία
Ένας από τους άξονες της στρατηγικής αυτής είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για Ηλιακές Στέγες, η οποία εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα προσθέσει 17 TWh ηλεκτρικής ενέργειας μετά το πρώτο έτος εφαρμογής της – 17% υψηλότερη από τις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΕ – και, έως το 2025, θα παράγει 42 TWh επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια , σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, αν και τα ποσοστά που δίδονται δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.
Ανακαινίσεις στέγης
Η οδηγία προτείνει το συνδυασμό της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας με ανακαινίσεις στέγης, την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε όλα τα δημόσια κτίρια που είναι κατάλληλα για αυτήν έως το 2025 και την ύπαρξη τουλάχιστον μίας Ενεργειακής Κοινότητας ΑΠΕ σε κάθε δήμο με πληθυσμό 10.000 κατοίκους και άνω, έως το 2025.
Επιπλέον, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτική την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο για όλα τα νέα κτίρια, αν και αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση, και θέλει να περιορίσει σε 3 μήνες τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη στα υφιστάμενα κτίρια.
Επίσης προτείνεται η δημιουργία του “EU Skills Partnership” (ευρωπαϊκή συνεργσσία δεξιοτήτων) για τις χερσαίες μονάδες ΑΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς και η ίδρυση μίας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ηλιακής Βιομηχανίας με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αλυσίδας “ηλιακής” αξίας. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ένωσης SolarPower Europe, η συνολική ισχύς των ηλιακών συστημάτων στην Ευρώπη πρέπει να φτάσει το 1 TW μέχρι το 2030, να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για την ενίσχυση της κατασκευής φωτοβολταϊκών και να ληφθούν νέα μέτρα που θα μεγιστοποιούν την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών στη στέγη.
www.worldenergynews.gr