Μια αναθεώρηση θα σήμαινε «υψηλότερο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας για το 2030», λέει ο επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν συλλογικά τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, ένα βήμα προς τις «καθαρές μηδενικές» εκπομπές έως το 2050.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης στην Ευρώπη να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και εκπονεί σχέδια για τη σταδιακή κατάργησή τους έως το 2027.
Σχέδιο «Repower EU»
Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα σχέδιο «Repower EU» τον Μάιο για το πώς το μπλοκ μπορεί να σταματήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
"Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες είναι να εργαστούμε προς αυτό που αποκαλώ πρωτοβουλία της ΕΕ Repower, και ως μέρος αυτής θέλουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο ενδέχεται να επανεξετάσουμε τους στόχους μας", είπε ο Τίμερμανς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψη στο Κάιρο.
Μια τέτοια αναθεώρηση θα σήμαινε «υψηλότερο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας για το 2030», επεσήμανε αρνούμενος να δώσει στοιχεία για πιθανούς νέους στόχους.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια, η ΕΕ θα αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40% της τελικής κατανάλωσης έως το 2030.
LNG από την Αίγυπτο
Η Αίγυπτος, η οποία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη για το κλίμα COP27 τον Νοέμβριο και η οποία επανεξάγει ισραηλινό αέριο από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις ακτές της Μεσογείου, θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της, σημείωσε ο Timmermans.
"Εάν μπορούμε να πάρουμε άλλο LNG στην περιοχή - και να δούμε ποιες ποσότητες θα είναι διαθέσιμες από το Ισραήλ - αυτή μπορεί να είναι μια καλή προσέγγιση", είπε.
«Ο πυρήνας αυτού που προσφέρω είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική σχέση που ξεκινά με το LNG και στη συνέχεια μεταφέρεται γρήγορα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά υδρογόνο», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr