Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Απελευθέρωση 500 χιλ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

ΥΠΕΝ: Απελευθέρωση 500 χιλ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα
Τα συνολικά αποθέματα Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανέρχονται σε 32.532.300 barrels με στοιχεία Ιανουαρίου

Στην απελευθέρωση 500 χιλ. βαρελιών προχώρησε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΙΕΑ ύψους 60 εκατ.βαρελιών για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης η οποία επιδεινώθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα συνολικά αποθέματα Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανέρχονται σε 32.532.300 barrels με στοιχεία Ιανουαρίου και αναλύονται σε:
➢ Αργό πετρέλαιο 1.432.435 ΜΤ ή 10.553.800 barrels
➢ Προϊόντα πετρελαίου 2.601.387 MT ή 21.978.500 barrels .
Η συμμετοχή σε ποσοστό 0,5% της ετήσιας κατανάλωσης.

Το ΥΠΕΝ με απόφαση του προχώρησε στην τροποίηση της της Επιτροπής Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού σε πετρέλαιο και προϊόντα στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΣΜΕΑ (Σχέδιο Μέτρων έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών εφοδιασμού σε πετρέλαιο ή και πετρελαιοειδή προϊόντα )
Το υπουργείο στην εισήγησή του στην σημερινή σύγκλιση της Επιτροπής αναφέρει στο πλαίσιο του ΔΟΕ, (συμμετοχή 30 χωρών ), μέσω της συμμετοχής μας στο Governing Board του IEA, αποδεχτήκαμε ως χώρα τη συμμετοχή μας στη συλλογική δράση απελευθέρωσης συνολικά 60mb πετρελαίου( εκατομμύρια βαρέλια) από τα αποθέματα ασφαλείας . Η συμμετοχή μας σε ποσοστό 0,5% της ετήσιας κατανάλωσης ανέρχεται σε 303 χιλιάδες βαρέλια . Η ίδια απόφαση , για συμμετοχή στην απελευθέρωση αποθεμάτων ασφαλείας έχει ληφθεί και στο πλαίσιο της Ε.Ε. από τις λοιπές χώρες που είναι και μέλη και του ΔΟΕ.

Ήδη σε συνεργασία με τα δύο διυλιστήρια έχει καλυφθεί το ποσοστό αυτό συμμετοχής και έχει ενημερωθεί ο ΔΟΕ, απομένουν τα επόμενα βήματα όπως προσδιορίζονται από τις διαδικασίες του ΔΟΕ ,αναφορικά με τον χρόνο απελευθέρωσης όπως και τη διάρκεια, το είδος προϊόντων αλλά και λοιπά ζητήματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση ενημερώνονται τα μέλη της Επιτροπής αλλά και ενημερώνουν το Υπουργείο, εξετάζεται η υφιστάμενη κατάσταση από άποψη επάρκειας , η κάλυψη των απαιτήσεων της συνεργασίας με τον ΔΟΕ και τις υπηρεσίες της Ε.Ε., καθώς και οι απαιτούμενες ενέργειες των προβλεπόμενων στο ΣΜΕΑ και την νομοθεσία".

Η απόφαση του ΥΠΕΝ
To ΦΕΚ


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης