Το Ιράν άντλησε 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2021 και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εάν αρθούν οι κυρώσεις
Στο Ιράν βρίσκονται στα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η παραγωγή του αργού έχει μειωθεί από την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στην οικονομία του το 2018, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από μια πυρηνική συμφωνία του 2015.
«Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά στη Βιέννη, μπορούμε να φτάσουμε στη μέγιστη παραγωγική μας ικανότητα σε λιγότερο από έναν ή δύο μήνες», δήλωσε ο Οουτζί σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου Πετρελαίου SHANA στο Telegram. «Ωστόσο, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση δεσμευμένοι να περιμένουμε τις πυρηνικές συνομιλίες».
Οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση του συμφώνου συνεχίζονται εδώ και 10 μήνες στη Βιέννη και οι διπλωμάτες πιστεύεται ότι βρίσκονται τώρα στο τελικό στάδιο των συνομιλιών.
Το Ιράν άντλησε 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο το 2021 και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εάν αρθούν οι κυρώσεις.
Στο Ιράν το Σάββατο ο επικεφαλής του IAEA
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα επισκεφθεί την Τεχεράνη το Σάββατο, επιβεβαίωσε ο IAEA την Πέμπτη.
Η επίσκεψη του γενικού διευθυντή της πυρηνικής οργάνωσης του ΟΗΕ αναφέρθηκε στη διάρκεια της νύχτας από το πρακτορείο ειδήσεων Nournews που συνδέεται με το ανώτατο όργανο ασφαλείας του Ιράν, καθώς οι διαπραγματευτές στη Βιέννη επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τη συμμόρφωση των ΗΠΑ και του Ιράν με τη συμφωνία.
"Ο Γενικός Διευθυντής Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη για συναντήσεις με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους το Σάββατο. Θα συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα διασφαλίσεων με σκοπό την αντιμετώπισή τους", ανέφερε η ΔΟΑΕ σε δήλωση.
Ένα βασικό σημείο στις συνομιλίες είναι ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα του ουρανίου που βρέθηκε σε πολλές παλιές αλλά αδήλωτες τοποθεσίες στο Ιράν, παρόλο που οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα στη συμφωνία, στην οποία ο IAEA δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος δήλωσαν στο Reuters αρκετοί αξιωματούχοι.
Ο IAEA αναζητά απαντήσεις από το Ιράν για το πώς έφτασαν τα ίχνη ουρανίου εκεί - ένα θέμα που συχνά αναφέρεται ως "εκκρεμή ζητήματα διασφαλίσεων".
«Εάν το ταξίδι του Γκρόσι μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό και την Τεχεράνη να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων διασφάλισης, μπορεί να βοηθήσει στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας στη Βιέννη», ανέφερε το Nournews στην έκθεσή του, χωρίς να αναφέρει πηγή.
Ο IAEA έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι το Ιράν δεν έχει δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση των ιχνών επεξεργασμένου ουρανίου. Αυτά τα ίχνη υποδηλώνουν ότι υπήρχε πυρηνικό υλικό εκεί που το Ιράν δεν δήλωσε στον οργανισμό.
Η αναφορά για το ταξίδι του Γκρόσι έρχεται καθώς οι διαπραγματευτές λένε ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της προσπάθειας να σώσουν τη συμφωνία του 2015, η οποία επέβαλε περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Αυτό οδήγησε το Ιράν να παραβιάσει πολλούς από τους περιορισμούς της συμφωνίας, οι οποίοι είχαν σχεδιαστεί για να δυσκολέψουν την Τεχεράνη να αποκτήσει το υλικό για μια πυρηνική βόμβα κάτι το οποίο το Ιράν το αρνείται.
Τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις συνομιλίες δήλωσαν ότι ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμποδίζουν το Ιράν να εξάγει το πετρέλαιο του και εκείνων για τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, θα αρθούν εάν ανανεωθεί το σύμφωνο του 2015.
www.worldenergynews.gr