Ενέργεια

Γερμανία: Τέλος λειτουργίας για βασικό FSRU μέσα στο 2025

Γερμανία: Τέλος λειτουργίας για βασικό FSRU μέσα στο 2025
Ο τερματικός σταθμός LNG του Wilhelmshaven--ο οποίος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες--κατασκευάστηκε ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης
Σε σφράγισμα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Wilhelmshaven θα προβεί η Γερμανία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, με τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης Deutsche Energy Terminal GmbH (DET) να ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξει δραστηριότητα επαναεριοποίησης στον FSRU μεταξύ 5 Ιανουαρίου και 1 Απριλίου 2025.

Σύμφωνα με το Oil Price, τον τερματικό σταθμό διαχειρίζεται ο ενεργειακός κολοσσός Uniper, ενώ το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου, οι ικανότητές μας έχουν ήδη συμβάλει σημαντικά στην ηρεμία της αγοράς, η προσφορά φυσικού αερίου έχει σταθεροποιηθεί και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν έκτοτε μειωθεί σημαντικά», ανέφερε η DET σε ανακοίνωσή της.

Ο τερματικός σταθμός LNG του Wilhelmshaven--ο οποίος λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες--κατασκευάστηκε ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Η μονάδα έχει ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 7,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ένα σημαντικό κομμάτι των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ ύψους περίπου 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023.

Τα ευρωπαϊκά futures για το φυσικό αέριο υποχώρησαν κάτω από τα 40 ευρώ ανά MWh τη Δευτέρα, με τις τιμές να υποχωρούν απότομα μετά το υψηλό ενός έτους που σημείωσαν πριν από μία εβδομάδα, καθώς οι αγορές άφησαν τις ανησυχίες τους για χαμηλή προσφορά φυσικού αερίου στην ήπειρο εν μέσω άφθονων αποθεμάτων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών.

Ποια η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ουγγαρία και η Βουλγαρία συνέχισαν να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς βρήκαν τρόπο για να πληρώσουν τη Gazprom παρά τις κυρώσεις στην Gazprombank.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση προμηθειών φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των σημερινών ροών μέσω της Ουκρανίας στο τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν βρει εναλλακτικές πηγές.

Για παράδειγμα, μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υπέγραψαν συμφωνίες με την ADNOC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν υψηλά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE), τα αποθέματα ανήλθαν σε 96,401 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm)- η άντληση ήταν 3,56 bcm, αρκετά χαμηλότερη από την περσινή άντληση των 4,23 bcm και ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση άντληση 3,68 bcm της πενταετίας.

Τα αποθέματα αντλήθηκαν λιγότερο από πέρυσι τις 11 από τις τελευταίες 12 ημέρες, μειώνοντας το έλλειμμα σε ετήσια βάση σε 9,98 δισ. κυβικά μέτρα από 11,40 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων (ECMWF) δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στην κεντρική Ευρώπη θα είναι πέντε βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και στη συνέχεια θα παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης (24 Δεκεμβρίου).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης