Ενέργεια

Σε νέα υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου - Έφθασε στα 185 ευρώ ανά τόνο

Σε νέα υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου - Έφθασε στα 185 ευρώ ανά τόνο

Αυξάνονται οι φόβοι για τις ρωσικές προμήθειες

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στη Βρετανία εκτοξεύθηκαν στα ύψη την Τετάρτη, με την τιμή αναφοράς στην Ολλανδία να αγγίζει ρεκόρ, καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις αποστολές φυσικού αερίου, ενώ ορισμένα φορτία ρωσικού υγροποιημένου αερίου άλλαξαν πορεία.

Η Βρετανία διέταξε τη Δευτέρα να αποκλειστούν πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία από τα λιμάνια της, ενώ αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι το μπλοκ των 27 χωρών εξετάζει την απαγόρευση των ρωσικών πλοίων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την Τρίτη από την ΕΕ να κλείσει τα λιμάνια της σε ρωσικά πλοία ή πλοία που πηγαίνουν προς ή από τη Ρωσία.

Αν και το Κοινοβούλιο δεν επιβάλλει κυρώσεις και η ψήφος του την Τρίτη ήταν μη δεσμευτική, οι traders εκτιμούν ότι δείχνει την κατεύθυνση του ταξιδιού για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων κατά της Ρωσίας, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου του μπλοκ.

Δεν προμηθεύονται όλες οι χώρες απευθείας από τη Ρωσία, αλλά εάν χώρες όπως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, λαμβάνουν λιγότερο αέριο από τη Ρωσία, πρέπει να το αντικαταστήσουν από αλλού, για παράδειγμα, τη Νορβηγία.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα στον κόμβο TTF σημείωσε ρεκόρ εντός της ημέρας στα 185 ευρώ ανά τόνο την Τετάρτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 184,95 που παρατηρήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν οι ρωσικές ροές μέσω του μεγάλου αγωγού Yamal άρχισαν να στέλνουν αέριο προς τα ανατολικά.

Αύξηση κινδύνου

Το βρετανικό μηνιαίο συμβόλαιο έφτασε τις 384 πένες ανά θερμότητα, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του εν μέσω αναφορών για εκτροπή ρωσικών φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μακριά από λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η κίνηση των τιμών σήμερα δεν βασίζεται σε θεμελιώδεις αλλαγές στα ευρωπαϊκά ισοζύγια φυσικού αερίου», δήλωσε ο Leon Izbicki, Ευρωπαϊκός Αναλυτής Φυσικού Αερίου στην Energy Aspects.
«Ο κύριος μοχλός πίσω από την απότομη άνοδο του TTF είναι η αντιληπτή αύξηση του κινδύνου ευρωπαϊκών κυρώσεων που στοχεύουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας», επεσήμανε.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι φυσικές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω των διαφόρων αγωγών της παρέμειναν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Ακόμη και το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών της Ουκρανίας παρέμεινε ισχυρό. Οι υποδείξεις δυναμικότητας για προμήθεια στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany αναμένονταν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο του 2022, στις 881.917 μεγαβατώρες (MWh) την Τετάρτη.
Ωστόσο, traders και αναλυτές τονίζουν ότι καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις κλιμακώνονται, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αλλάξει αυτό, γεγονός που προκαλεί τα τεράστια άνοδο στις τιμές.
«Με την πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία να αντηχεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι ασταθείς τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Δρ Craig Lowrey, Senior Consultant στην Cornwall Insight.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης