Ενέργεια

Η Ιαπωνία έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη με LNG

Η Ιαπωνία έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη με LNG
Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πρώτα ότι έχει καλυφθεί η τοπική ζήτηση πριν διατεθεί LNG στην Ευρώπη δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της ασιατικής χώρας
Σχετικά Άρθρα

Η Ιαπωνία θα μπορούσε να παρέμβει και να βοηθήσει την Ευρώπη με τις προμήθειες φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών παραδόσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τον υπουργό Βιομηχανίας της χώρας Koichi Hagiuda.
Ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επικοινωνήσει με την Ιαπωνία για να ρωτήσουν εάν θα μπορούσε να εξοικονομήσει ορισμένες από τις εισαγωγές LNG για την Ευρώπη, αλλά είπε ότι "Θα θέλαμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διεθνή κοινότητα", σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία ήταν «κινητήρια δύναμη» στην ανάπτυξη της διεθνούς αγοράς LNG τα τελευταία χρόνια.

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο φτωχές σε πόρους χώρες στον κόσμο αλλά είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας. Αυτό έχει καταστήσει τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενεργειακών εμπορευμάτων.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο. Λόγω της εξάρτησής της από την εισαγόμενη ενέργεια, ο υπουργός Βιομηχανίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πρώτα ότι έχει καλυφθεί η τοπική ζήτηση πριν διατεθεί LNG στην Ευρώπη στην υποθετική κατάσταση μιας ρωσικής διακοπής του εφοδιασμού.
«Θα δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει αφού διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστούν οι ζωές των ανθρώπων», σημείωσε ο Koichi Hagiuda.

Δεσμευμένο το αέριο του Κατάρ

Ενώ η κατάσταση παραμένει υποθετική, οι επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης είναι, αν και υποθετικά, αρκετά ζοφερές.
Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν νωρίτερα φέτος με το Κατάρ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο, για να ρωτήσουν εάν θα μπορούσε να εκτρέψει κάποια προσφορά στην Ευρώπη σε περίπτωση διακοπής. Αλλά το Κατάρ, όπως φαίνεται, είναι σχεδόν δεσμευμένο όλο το αέριο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια - τα ίδια που η ΕΕ απέφευγε υπέρ των αγορών φυσικού αερίου στην αγορά spot.
Οι ΗΠΑ πιέζονται επίσης να βοηθήσουν με περισσότερο LNG, επειδή έχουν επίσης άλλους αγοραστές σε άλλα μέρη του κόσμου.
Υπάρχει επίσης το θέμα της περιορισμένης χωρητικότητας εισαγωγής LNG στην ίδια την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά την αύξηση των εισαγωγών LNG αρκετά άχρηστη εάν χρειάζεται για να αντικαταστήσει έως και το 30 έως 40% του ευρωπαϊκού εφοδιασμού φυσικού αερίου, που προέρχεται αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία.

Στο στόχαστρο το αζέρικο αέριο

Εν τω μεταξύ χθες η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρντι Σίμσον είχε συνομιλίες στο Μπακού εν μέσω των προσπαθειών της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές εκτός της Ρωσίας και να καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.
Η ΕΕ ελπίζει ότι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν αυξάνοντας την εξαγωγική του ικανότητα στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από περίπου 8 bcm τώρα.

Οι μονάδες LNG της Ισπανίας

Παραμένει ασαφές εάν η χωρητικότητα LNG της Ισπανίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση τυχόν ελλείψεων σε ευρωπαϊκό αέριο σε περίπτωση η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες, δήλωσε ο επικεφαλής ελέγχου στον όμιλο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Naturgy την Παρασκευή.
Η Ισπανία λειτουργεί έξι μονάδες επαναεριοποίησης που απαιτούνται για την παράδοση του υγροποιημένου φυσικού αερίου και την επιστροφή του σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

ΗΠΑ και Ασία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκαν στις 28 Ιανουαρίου να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας εν μέσω της κρίσης Ουκρανίας- Ρωσίας
.
Η Ευρώπη παρέμεινε για δεύτερο συνεχή μήνα ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ξεπερνώντας τις εξαγωγές προς την Ασία.Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Ο θερμότερος καιρός στην Ασία και τα υγιή αποθέματα τον περασμένο μήνα βοήθησαν να στραφούν τα φορτία LNG προς την Ευρώπη. Η κινεζική Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κρατικής εταιρείας αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου Sinopec Corp, είχε προσφερθεί να πουλήσει έως και 45 φορτία LNG για παραδόσεις φέτος.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης