Διεθνή

RT: Γιατί η Ρωσία διχάζει την Ευρώπη

RT: Γιατί η Ρωσία διχάζει την Ευρώπη

Η τρέχουσα κλιμάκωση δείχνει την έλλειψη δράσης της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα

Η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη όσον αφορά την «ρωσική απειλή» για την Ουκρανία και η Ρωσία γίνεται η «ανατρεπτική δύναμη» καθώς η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανίας έπληξε την ΕΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο της Elizaveta Naumova στο RT.

Σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα «οι ανησυχίες για μια υποτιθέμενη ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί στη Δύση, και οι «ειδικοί» μιλούν για την «αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση» της χώρας κατά μήκος των δυτικών συνόρων της. Ρώσοι πολιτικοί και διπλωμάτες έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι η Μόσχα δεν έχει παραβιάσει κανέναν κανόνα και δεν επιθυμεί να εισβάλει οπουδήποτε, αλλά οι δυτικές χώρες είναι ωστόσο απασχολημένες με τη συζήτηση κυρώσεων. Αν και δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση σχετικά με τις κυρώσεις, φαίνεται ότι οι δυτικές χώρες συμφώνησαν αθόρυβα να προετοιμαστούν για ένα λουτρό αίματος. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία, ενώ το Κίεβο λαμβάνει πρωτοφανή στρατιωτική βοήθεια.

Ο ρόλος της ΕΕ

Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε τι θέλει να κερδίσει η ΕΕ σε αυτήν την κρίση χωρίς να συζητήσουμε πρώτα τι ρόλο παίζει σε αυτήν αναφέρει το RT. Ενώ τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να μιλούν για την ανεξάρτητη, κυρίαρχη Ουκρανία, δεν τη θεωρούν πραγματικά έδαφος της ΕΕ. Ούτε θεωρούν ότι ανησυχούν οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουσλόφ, Αναπληρωτή Διευθυντή του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή και συνεργάτη του Valdai Club.
Πιστεύει ότι «η ΕΕ έχει παραιτηθεί από την εξουσία της σε όλα τα θέματα στρατιωτικής ασφάλειας στην περιοχή. Η δική της ασφάλεια παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει των συμφωνιών του ΝΑΤΟ και όχι από τα τοπικά στρατεύματα. Όταν η Ευρώπη λέει ότι πρέπει να λάβει αποφάσεις [σχετικά με την Ουκρανία], υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να ρωτήσουμε: και τι σχέση έχει η ΕΕ με αυτό;» αναφέρει ο Σουσλόφ . Απεσταλμένοι της ΕΕ από τη Γερμανία και τη Γαλλία είχαν συνομιλίες με τη Ρωσία για οκτώ ώρες. Έμοιαζε σαν να επιτεύχθηκε τελικά μια σημαντική ανακάλυψη όταν τα μέρη συμφώνησαν τελικά ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν τηρούνται και πρέπει να επικαιροποιηθούν. Δυστυχώς, ήταν ένα σύντομο συναίσθημα: το επόμενο πρωί η Ευρώπη συνέχισε να συζητά δημόσια τα σχέδιά της να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ένδειξη αδυναμίας

Το Παρίσι υποδέχεται την έκκληση του Βερολίνου για διπλωματική διευθέτηση. Στις 25 Ιανουαρίου 2022, ο καγκελάριος Scholz συζήτησε αυτό το θέμα προσωπικά με τον Πρόεδρο Μακρόν και αμφότεροι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο και ότι το αίτημα του Κρεμλίνου για διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να απορριφθεί, ειδικά επειδή η Ρωσία είναι μέλος σε πλήθος διεθνών μηχανισμών. Ωστόσο, ορισμένοι το βλέπουν ως ένδειξη αδυναμίας παρά ως θρίαμβο της διπλωματίας: πηγή του Politico είπε ότι ορισμένες από τις γερμανογαλλικές ιδέες δεν ήταν αποδεκτές για ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, η προτεινόμενη ιδέα μιας πιθανής συνόδου κορυφής μεταξύ Πούτιν και ηγετών της ΕΕ προκάλεσε σοκ σε πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους, οι οποίοι μάλλον πιστεύουν ότι η Ουκρανία πρέπει να «σωθεί» μέσω της αποστολής πολλών στρατευμάτων κατά της Ρωσίας ή μέσω του τσεκούρι της πρόσβασης της Ρωσίας σε οτιδήποτε διεθνή συστήματα μπορούν ως προληπτικό μέτρο.

Οι δυτικές χώρες δυσκολεύονται πλέον να συμφωνήσουν για το τι θα συνιστούσε εισβολή. Προφανώς, τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με το εάν θα έπρεπε να γίνουν αντίποινα εάν η Ρωσία καταφύγει σε «πλήρης κλίμακα εισβολή» ή ως απάντηση σε μια «μικρή εισβολή». Ούτε φαίνεται να συμφωνούν για το εάν η επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα «πολύ νωρίς» θα είχε το επιθυμητό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Κυρώσεις

Οι κυρώσεις, οι οποίες δεν έχουν καν επιβληθεί ακόμη, επηρεάζουν ήδη την ευημερία των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη και στη Ρωσία αναφέρει το δημοσίευμα. Παρόλο που η Μόσχα δεν απειλεί να διακόψει τις προμήθειες, απλές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες αρκούν για να προκαλέσουν προβλήματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και οι απειλές του ΝΑΤΟ είναι αρκετές για να προκαλέσουν προβλήματα στη ρωσική αγορά κινητών αξιών και να επισπεύσουν την πτώση του ρουβλίου. Η Ευρώπη δύσκολα μπορεί να επωφεληθεί από την τρέχουσα κλιμάκωση, τονίζει ο Σουσλόφ. «Η τρέχουσα κλιμάκωση δείχνει την έλλειψη δράσης της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας και γεωπολιτικής. Όσο μεγαλύτερη είναι η κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία και τόσο λιγότερο σημαντική γίνεται η Ευρώπη», συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης