Το Μόναχο σημειώνει σημαντική πρόοδο στην απανθρακοποίηση, καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να φτάσει το 90% το 2022. Βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της που δεν είναι άλλος από την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια το 2025.
Η δημοτική εταιρεία κοινής ωφέλειας Stadtwerke Muenchen (SWM) λειτουργεί περίπου 60 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην γερμανική πόλη, παράγοντας περίπου 6,3 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα είναι αρκετό για να καλύψει το 90% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας όλων των νοικοκυριών, της βιομηχανίας, του εμπορίου και του δημόσιου τομέα καθώς και όλων των τραμ, ηλεκτρονικών λεωφορείων και μετρό στην πόλη.
Για να καλυφθεί το υπόλοιπο 10% του μείγματος με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης της ηλεκτροκίνησης και της ευρύτερης χρήσης αντλιών θερμότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SWM, Florian Bieberbach.
Η αφετηρία του 2009
Η ενεργειακή μετάβαση στη βαυαρική πόλη ξεκίνησε το 2009 όταν ελήφθη η απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση των συμβατικών πηγών ενέργειας και η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής προστασίας του κλίματος της SWM είναι η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου συμπαραγωγής με καύση άνθρακα Nord Block 2, το οποίο αποτελεί πρόκληση, καθώς δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί χωρίς αντικατάσταση.
Για να πραγματοποιήσει την έξοδο, η εταιρεία κοινής ωφέλειας εξετάζει τώρα τη μετατροπή της μονάδας ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο από την περίοδο θέρμανσης 2022/23. Η χρήση φυσικού αερίου θεωρείται καύσιμο γέφυρας και στο τέλος, η μονάδα θα τροφοδοτείται από υδρογόνο ή γεωθερμική ενέργεια.
Επιπλέον, η SWM αποσύρεται από τη βιομηχανία πετρελαίου. Πέρυσι, η Spirit Energy, στην οποία η SWM και η Bayerngas κατέχουν από κοινού μερίδιο 31%, πούλησε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώνοντας τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου της κατά 95%. Η υπόλοιπη παραγωγή φυσικού αερίου θα διακοπεί σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια και η διαθέσιμη υποδομή θα χρησιμοποιηθεί για βιώσιμες και φιλικές προς το κλίμα λειτουργίες.
www.worldenergynews.gr