Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιά είναι η WEnCoop πρώτη γυναικεία ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα

Ποιά είναι η WEnCoop πρώτη γυναικεία ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα
Φωτοβολταϊκό 1MW και στην συνέχεια ηλεκτροκίνηση

Φωτοβολταϊκό πάρκο με …άρωμα γυναίκας θα φιλοξενήσει η περιοχή της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Πρόκειται για πάρκο ισχύος 1 MW της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop που είναι η πρώτη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που έχει συσταθεί από γυναίκες. Η WEnCoop είναι μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Σ.Ε.Γ.Ε., με σκοπό τα μέλη της να δραστηριοποιηθούν και στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας τις ΑΠΕ με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις τους αλλά και στην αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.

Η σύλληψη της ιδέας έγινε πριν έναν χρόνο, το Δεκέμβριο του 2021, από την κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση, Πρόεδρο της WEnCoop και του Σ.Ε.Γ.Ε. και την κα Αλίς Κοροβέση, Αντιπρόεδρο της WEnCoop και Γενική Γραμματέα και του Σ.Ε.Γ.Ε.. Με την υπογραφή του καταστατικού από 60 ιδρυτικά μέλη, τον Ιούλιο του 2021, ολοκληρώθηκε η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop Περιορισμένης Ευθύνης και κατατέθηκε ο φάκελος στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Η κατασκευή του Φ/Β Πάρκου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και η ολοκλήρωση του αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Επόμενος στόχος της γυναικείας αυτής Ενεργειακής Κοινότητας είναι η ανάπτυξη ενός ακόμη MW, ενώ στον προγραμματισμό της είναι η παραγόμενη ενέργεια να αξιοποιηθεί και σε δράσεις ηλεκτροκίνησης.

Πολύπλευροι στόχοι

«Η WEnCoop είναι η απόδειξη ότι μία ιδέα μπορεί να γίνει πράξη, μέσω συνεργασίας, σωστής επικοινωνίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των 60 μελών. Στοχεύοντας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας ενός έργου, όπως η WEnCoop, προχωρούμε στην επίτευξη της ανάπτυξης και προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στον ενεργειακό τομέα» ανέφερε η κα Αποστολίνα Τσαλταμπάση. Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop επιδιώκεται η προώθηση της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

«Οι Ενεργειακές Κοινότητες προσφέρουν ευκαιρίες για όλους ενώ μέσω αυτών οι πολίτες γίνονται αρωγοί τόσο στην προσπάθεια προώθησης της ενέργειας παραγόμενη από καθαρές πηγές, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στη διαδρομή προς την ενεργειακή μετάβαση δεν περισσεύει κανείς. Υπάρχει δουλειά για όλους και όλες και η ανάγκη για αυξημένη συμμετοχή των γυναικών σε πρωτοβουλίες και δράσεις όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι σημαντική και απαραίτητη» τονίζει η κ. Αλίς Κοροβόση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης