Η αναβολή των ερευνών νοτίως της Κρήτης και τα νέα δεδομένα για Αθήνα και Λευκωσία
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών περί των ενεργειακών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τελευταία την αναβολή των σεισμικών ερευνών στα οικόπεδα νοτίως και νοτιοδυτικώς της Κρήτης από την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, πέρα από τις πολύ σαφείς και ορατές οικονομικές και τεχνικές αιτίες που κρύβονται πίσω τους, συντείνουν σε μια σαφή αναδιαμόρφωση της ίδιας της σκακιέρας επί της οποίας η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια.
Αναμένεται να φανεί αν ανάλογη πορεία θα ακολουθήσουν και οι σχεδιαζόμενες έρευνες της κοινοπραξίας ExxonMobil/Qatar Petroleum στο οικόπεδο 5, το οποίο παραχωρήθηκε στο κονσόρτσιουμ μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις τουρκικές απόψεις, περίπου το ήμισυ του οικοπέδου 5 επικάθεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα», ως εκ τούτου καλό θα ήταν –κατά την Αγκυρα– οι έρευνες να επικεντρωθούν στο έτερο μισό.
Οι νέες ανακοινώσεις και η συζήτηση για το τι θα συμβεί στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ακολουθούν τη διαρροή του αμερικανικού non paper το οποίο ουσιαστικά κοινοποιούσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τον αγωγό EastMed ασύμφορο και ως εκ τούτου μη βιώσιμο. Στο non paper καταδικαζόταν, βέβαια, η διαρκής τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» (τη δραστηριότητα του οποίου πρώτη η «Κ» αποκάλυψε στις 11 Ιουλίου 2021), ωστόσο εκφραζόταν και η απορία για ποιο λόγο γίνονται έρευνες για έναν αγωγό ο οποίος δεν τυγχάνει της στήριξης των βασικών κρατών που υποτίθεται πως τον υποστήριζαν.
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr