Σημαντικές είναι οι επιδοτήσεις που έχει αποφασίσει το ενεργειακό επιτελείο για το φυσικό αέριο για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για 11 ευρώ/MWh για τον μήνα Οκτώβριο, 15 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και 30 ευρώ για τον Δεκέμβριο.
Αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις, οι οποίες είναι μέσα στο πλαίσιο των όσων προανήγγειλε στην Βουλή ο ΥΠΕΝ, Κ. Σκρέκας και ο πρωθυπουργός σήμερα από τις Βρυξέλλες.
Η πλήρης ανακοίνωση της ΔΕΠΑ έχει ως εξής:
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ολοκληρώθηκε ο μηχανισμός ενίσχυσης οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου – Καταβάλλεται η έκπτωση 16% για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο
Ηράκλειο Αττικής, 16 Δεκεμβρίου 2021
Για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέπτυξε έναν μηχανισμό για την απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου.
Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα.
Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου, η οποία θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση.
Από τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προβεί στις σχετικές πιστώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, σύμφωνα με τις μηνιαίες κατανομές φυσικού αερίου των εταιρειών διανομής. Στη συνέχεια, οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου θα εφαρμόσουν άμεσα την έκπτωση η οποία θα πρέπει να πιστωθεί αναδρομικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στους λογαριασμούς Δεκεμβρίου των οικιακών καταναλωτών.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, χάρη στον νέο επιχειρησιακό της σχεδιασμό, που την καθιστά μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει προς όφελος των οικιακών καταναλωτών, ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.
Νωρίτερα, το WEN έγραφε τα εξής:
Για πρωτόγνωρο φαινόμενο και εκρηκτικές αυξήσεις τιμών μίλησε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, περιγράφοντας την ενεργειακή κρίση, μια ημέρα που η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ αλλά και το φράγμα των 300 ευρώ/MWh.
Η τιμή για σήμερα 16/12 διαμορφώθηκε στα 328,46 ευρώ/MWh σημειώνοντας άλμα κατά 47% σε σχέση με την Τετάρτη 15/12. Η αυξημένη συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει τη μειωμένη συμμετοχή των ΑΠΕ αφού τα φωτοβολταϊκά με την συννεφιά δεν παράγουν ρεύμα, ενώ με την παγωνιά και οι άνεμοι κόπασαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ήταν στο 21,8% (έναντι 31% προχθές) με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανάγκη για ακριβό φυσικό αέριο που συμμετείχε στο μείγμα σε ποσοστό 41,3% οδηγώντας στη νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών, όπως άλλωστε τη χαρακτήρισε και ο κ. Σκρέκας, ο οποίος πάντως τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες η ελληνική χονδρική αγορά ρεύματος είναι η φθηνότερη της Ευρώπης.
Υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη
Οι πολύ υψηλές τιμές αποτελούν κοινό γνώρισμα όλης της Ευρώπης, καθώς μόνον δύο χώρες, η Βουλγαρία με 287,84 ευρώ/MWh και η Πολωνία με 143,77 ευρώ/MWh - που ήταν και η μόνη ευρωπαϊκή αγορά στην οποία καταγράφηκε μείωση (-36,5%)- κινούνται σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ/MWh. Σε όλες τις άλλες αγορές οι τιμές έχουν ξεφύγει αρκετά πάνω από τα 300 ευρώ, με ακριβότερες την Ελβετία στα 368,21 ευρώ/Mwh (+12,3%) και τη Γαλλία στα 353,09 ευρώ/MWh (+2%). Από κοντά ακολουθεί η Γερμανία στα 344,30 ευρώ/MWh (+16,6%).
Σε ότι αφορά την τιμή TTF του φυσικού αερίου, χθες μετά το ράλι της Τρίτης έκλεισε στα 123,150 ευρώ/MWh, κατά 3,538% χαμηλότερα από την προηγούμενη ημέρα. Βέβαια παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, που αντανακλούν την ανησυχία της αγοράς για ενδεχομένη στενότητα προσφοράς σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
Συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης
Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί κονδύλια για να συνεχίσει τις επιδοτήσεις του ρεύματος και το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα στοχευμένα μέτρα για τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και για τη μεσαία τάξη που θα ισχύσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ όπως είπε στο φυσικό αέριο ο διπλασιασμός της έκπτωσης που παρέχει η ΔΕΠΑ στους προμηθευτές για να μετακυλήσουν στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή από 15% σε 30% θα ισχύσει από τον Δεκέμβριο.
Στυλοβάτης ο ΔΑΠΕΕΠ
Σε ότι αφορά τώρα την εξεύρεση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής των ρύπων έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για το 2021 θα είναι τελικώς 170 εκατ. ευρώ και για το 2022 στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που «πληρώνει» τις επιδοτήσεις του ρεύματος χρηματοδοτείται από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων και ένας πλεονασματικός ΕΛΑΠΕ δίνει την άνεση συνέχισης των επιδοτήσεων.
Κρίσιμη η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου η ΔΕΠΑ να συνεχίσει να έχει το περιθώριο παροχής εκπτώσεων και το επόμενο έτος συνεχίζει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό μείγμα τιμολόγησης. Στόχος ο οποίος πάντως φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί είναι να διατηρήσει το μείγμα τιμολόγησης στα σημερινά επίπεδα δηλαδή 60% αργό και 40% TTF. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι που ως γνωστόν είναι εξαιρετικά σκληροί διαπραγματευτές ζητούν 100% TTF. Η πιθανότερη κατάληξη είναι το TTF να ανέλεθει στο 80% όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Πάντως δεδομένης και της μακροχρόνιας εμπορικής σχέσης των δυο πλευρών πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η προσφυγή στη διαιτησία, ακόμη και αν ακούγεται από κάποιες πλευρές, δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή. Ένας δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά μας και κανείς δεν μπορεί να θέσει σε διακινδύνευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Πολύ δε περισσότερο σε μια κρίσιμη περίοδο ενεργειακής κρίσης που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περιορίσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, χωρίς να μπορεί κανείς να εκτιμήσει πού θα σταματήσει η κρίση και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία.
Όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκρέκας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο θα φθάσουν για τον Δεκέμβριο στα 30 ευρώ/θερμική MWh, ενώ η επιδότηση του ρεύματος στους λογαριασμούς φθάνει στα 130 ευρώ/MWh. Απαντώντας δε στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είπε ότι δεν είναι λύση η κατάργησή του, καθώς στον ηλεκτρισμό δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ/MWh και στο φυσικό αέριο το 1 ευρώ/θερμική MWh.
Κείμενο σε εξέλιξη...
www.worldenergynews.gr