Ενέργεια

Shell και RWE προωθούν την ενεργειακή μετάβαση: Οι λύσεις για πράσινο υδρογόνο και απανθρακοποίηση

Shell και RWE προωθούν την ενεργειακή μετάβαση: Οι λύσεις για πράσινο υδρογόνο και απανθρακοποίηση
Η ζήτηση για πράσινο και μπλε υδρογόνο αυξάνεται και οι δύο εταιρείες θέλουν να επικεντρώσουν τη συνεργασία τους σε αυτό το δυναμικό
Σχετικά Άρθρα

Η Shell New Energies NL BV (Shell) και η RWE Generation SE (RWE) σκοπεύουν να προωθήσουν από κοινού φιλόδοξα έργα για την παραγωγή, χρήση και διανομή πράσινου υδρογόνου, καθώς και περαιτέρω επιλογές για την απανθρακοποίηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας με αέριο και βιομάζα RWE στη βορειοδυτική Ευρώπη.
Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) υπέγραψαν πρόσφατα ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE AG, και ο Wael Sawan, Διευθυντής Ολοκληρωμένων Λύσεων Αερίου, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενέργειας της Royal Dutch Shell plc, στο Shell Energy and Chemicals Park Rheinland κοντά στην Κολωνία.
Στόχος του Μνημονίου Συνεννόησης είναι να προσδιορίσει συγκεκριμένες επιλογές έργων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να αναπτυχθούν για επενδυτικές αποφάσεις.
Το υδρογόνο είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην παραγωγή και μεταποίηση μεγάλης κλίμακας.
Πολλές εταιρείες μπορούν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους μόνο μέσω της χρήσης υδρογόνου που παράγεται χωρίς εκπομπές CO2.
Αντίστοιχα, η ζήτηση για πράσινο και μπλε υδρογόνο αυξάνεται και οι δύο εταιρείες θέλουν να επικεντρώσουν τη συνεργασία τους σε αυτό το δυναμικό.

Επιτυχημένη συνεργασία

Η RWE και η Shell έχουν ήδη ένα υπόβαθρο θετικής συνεργασίας μέσω των πρωτοποριακών έργων NortH2 στην Ολλανδία και AquaVentus στη Γερμανία.
Σε επόμενο βήμα, ολοκληρωμένα έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, χρησιμοποιώντας υπεράκτια αιολική ενέργεια σε κλίμακα γιγαβάτ, θα εξεταστούν επίσης στις βιομηχανικές περιοχές στη βορειοανατολική Αγγλία (όπως το Teesside και/ή το Humberside).
Η RWE και η Shell σκοπεύουν να αξιολογήσουν από κοινού τη μελλοντική ανάπτυξη μονάδων ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και να εξετάσουν τοποθεσίες που έχουν πιθανή χωρητικότητα αγωγών για υδρογόνο, αλλά επί του παρόντος είναι δύσκολο να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Η RWE και η Shell θέλουν να διερευνήσουν εάν και πώς μπορεί να μεταφερθεί πράσινη ενέργεια από τέτοιες τοποθεσίες σε πελάτες μέσω αγωγών υδρογόνου.

Νέες λύσεις


Η RWE και η Shell θέλουν επίσης να αναπτύξουν νέες λύσεις πράσινου υδρογόνου για βιομηχανικούς πελάτες, εστιασμένες στη Shell Energy & Chemicals Park Rheinland στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις της Shell στο Ρότερνταμ και στο Moerdijk στην Ολλανδία και σε πελάτες που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση.
Επιπλέον, η RWE και η Shell σκοπεύουν να αξιολογήσουν την πιθανή εφαρμογή του πράσινου υδρογόνου στον τομέα της κινητικότητας στη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένα σημείο εκκίνησης για αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το δίκτυο σταθμών υδρογόνου για βαρέα φορτηγά που η Shell σχεδιάζει να κατασκευάσει μεταξύ Ρότερνταμ, Κολωνίας και Αμβούργου έως το 2024.
Στο μνημόνιο συμφωνίας, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν τεχνικές εναλλακτικές λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αερίου και βιομάζας της RWE, όπως η δυνατότητα δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
Οι εταιρείες θα εξετάσουν επίσης τη χρήση μπλε υδρογόνου στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της RWE με αέριο στο Pembroke (Ουαλία), στο Emsland (Γερμανία) και στο Moerdijk (Ολλανδία), μεταξύ άλλων.
Εάν προχωρήσει, η Shell θα παράγει και θα προμηθεύει το υδρογόνο καθώς και θα συλλαμβάνει και θα αποθηκεύει το CO2.

Δοκιμή προς επέκταση

Τα αποτελέσματα της δοκιμής θα μπορούσαν να μεταφερθούν αργότερα σε άλλες τοποθεσίες RWE, παράλληλα με την αναπτυσσόμενη υποδομή μεταφοράς υδρογόνου και CO2.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή τη συμφωνία με την RWE.
Και οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι η πρόοδος προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές χρειάζεται κυβερνητική πολιτική για να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και τις ανάγκες των πελατών μας για ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Wael Sawan, Διευθυντής Ολοκληρωμένων Λύσεων Αερίου, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενέργειας στη Royal Dutch. Shell plc.
«Είναι λογικό για εμάς να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες των κοινών έργων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την παγκόσμια ενεργειακή εμπειρία που φέρνουν στο τραπέζι και οι δύο εταιρείες».
«Η αποτελεσματική δράση για το κλίμα χρειάζεται διατομεακή και διακρατική συνεργασία.
Στη συνεργασία μας με τη Shell, θέλουμε να αναπτύξουμε λύσεις που συνδυάζουν νέες προσεγγίσεις με δοκιμασμένες τεχνολογίες και, κυρίως, μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα. Θα συνεισφέρουμε επίσης την ειδική τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων καθώς και στην παροχή ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας και, στο μέλλον, πράσινου υδρογόνου για τους πελάτες μας», τόνισε ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης