Η Norsk Hydro και ο γίγαντας των ορυκτών καυσίμων Shell συμφώνησαν στην από κοινού δράση σε έργα παραγωγής, «πράσινου» υδρογόνου.
Σε ανακοίνωσή της σήμερα Τρίτη 9 Νοεμβρίου, η Hydro της Νορβηγίας ανέφερε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο μερών.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η επιχείρηση πράσινου υδρογόνου της Shell και της Hydro, Hydro Havrand, θα επικεντρωθεί στην κοινή παραγωγή και προμήθεια υδρογόνου «που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε κόμβους που επικεντρώνονται γύρω από την επιχείρηση της Hydro και της Shell, και όπου βλέπουν ισχυρές δυνατότητες για κλιμάκωση της παραγωγής για τους πελάτες στη βαριά βιομηχανία και τις μεταφορές».
Από τοποθεσίες στην Ευρώπη, ο αρχικός στόχος είναι να βρουν ευκαιρίες για την παραγωγή και την προμήθεια ανανεώσιμου υδρογόνου για τις δικές τους δραστηριότητες παράλληλα με την ευρύτερη αγορά.
Κάλυψη οικείων αναγκών και μετά επέκταση
«Η πρόθεση είναι να επεκταθεί σε πρόσθετες περιοχές και τοποθεσίες με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Hydro.
Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους.
Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.
Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή όπως ο άνεμος ή ο ήλιος (ηλιακά πάνελ), τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.
Ενώ υπάρχει ενθουσιασμός για τις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου, η παραγωγή του παραμένει ακριβή.
Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής υδρογόνου βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα.
Η αλλαγή της Shell και η πρωτοφανής απόφαση του δικαστηρίου
Η Shell είναι η ίδια σημαντικός παίκτης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά υποστηρίζει πως θέλει να γίνει μια ενεργειακή εταιρεία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Τον Φεβρουάριο, η επιχείρηση επιβεβαίωσε ότι η συνολική της παραγωγή πετρελαίου είχε κορυφωθεί το 2019, ενώ οι συνολικές εκπομπές άνθρακα κορυφώθηκαν το 2018, στους 1,7 μετρικούς γιγατόνους ετησίως.
Σε μια απόφαση ορόσημο νωρίτερα φέτος, ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Shell να λάβει πολύ πιο επιθετικά μέτρα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να τις μειώσει κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019.
Η απόφαση αυτή γράφει ιστορία και θεωρείται πλέον προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου που υποχρεώνει μια εταιρεία νομικά να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Η Shell άσκησε έφεση στην απόφαση, μια κίνηση που έχει επικριθεί έντονα από ακτιβιστές για το κλίμα.
www.worldenergynews.gr