Ενέργεια

Oilprice: O Nord Stream 2 δεν θα ανακουφίσει τη χειμερινή κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Oilprice: O Nord Stream 2 δεν θα ανακουφίσει τη χειμερινή κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ορισμένοι αναλυτές και κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και ενέργεια ως όπλο για να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Ο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 πιθανότατα θα λάβει έγκριση από τις γερμανικές και τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, αλλά αυτή η έγκριση θα μπορούσε επίσης να έρθει πολύ αργά για να μειώσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη χειμερινή περίοδο, αναμεταδίδει το Oilprice.

Οι γερμανικές αρχές έχουν δώσει σήμα ότι θα πιστοποιήσουν τον αγωγό, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και αναμένει άδεια λειτουργίας από τη Γερμανία. Ωστόσο, η εν λόγω άδεια που αναμένεται το αργότερο στις 8 Ιανουαρίου 2022, θα χρειαστεί στη συνέχεια αναθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αλλά πρέπει να διαπιστώσει εάν ο αγωγός και η λειτουργία του συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ.

Η θεωρητική καθυστέρηση

Σύμφωνα με τον αναλυτή, Patrick Donahue, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg, η ΕΕ έχει δύο μήνες για να αποφασίσει και άλλους δύο μήνες για να σταματήσει μια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να ωθήσει τις πρώτες πραγματικές ροές φυσικού αερίου στο Nord Stream 2 πολύ πέρα ​​από τη χειμερινή περίοδο στην Ευρώπη, έως τις 8 Μαΐου.

Ορισμένοι αναλυτές και κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και ενέργεια ως όπλο για να συνεχίσει να ασκεί επιρροή στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Όπως είναι φυσικό, Κρεμλίνο και Putin αρνούνται αυτές τις κατηγορίες.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο αγωγός ενδέχεται να μην εγκριθεί μέχρι τις 8 Μαΐου, εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές εξαντλήσουν όλο το χρόνο που τους επιτρέπεται.Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας έχει προθεσμία έως τις 8 Ιανουαρίου για να εκδώσει ένα σχέδιο απόφασης σχετικά με την πιστοποίηση, το τέλος ενός χρονικού διαστήματος τεσσάρων μηνών μετά την υποβολή των εγγράφων στις γερμανικές αρχές.

Η έγκριση φαίνεται να είναι δεδομένη αφού το υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου εξέδωσε αξιολόγηση τον περασμένο μήνα λέγοντας ότι ο Nord Stream 2 δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της ΕΕ.Το σχέδιο απόφασης θα παραδοθεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση, εξετάζοντας το κατά πόσο ο αγωγός πληροί τους κανόνες της ΕΕ που ορίζουν ότι η δραστηριότητα μεταφοράς φυσικού αερίου είναι ξεχωριστή από την παραγωγή και τις πωλήσεις.Το κατά πόσο οι γραφειοκράτες θα είναι πρόθυμοι να επιταχύνουν τη διαδικασία εάν ενταθούν τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης, θα φανεί στην πορεία.

Η υπόσχεση Putin

O Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη βδομάδα για αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης. Οι προφανείς υποσχέσεις του Putin για περισσότερη προσφορά βύθισαν τις τιμές του φυσικού αερίου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι τιμές του φυσικού αερίου στους βασικούς κόμβους της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν ξανά τη Δευτέρα, αφού οι ροές φυσικού αερίου στον αγωγό Yamal-Europe από τη Ρωσία αντέστρεψαν την κατεύθυνση προς τα ανατολικά αντί προς τα δυτικά μέσω της Γερμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης