Οι υψηλές τιμές σε όλο το ενεργειακό φάσμα, διεθνώς, θέτουν υπό πίεση και το νέο «Εξοικονομώ», του οποίου η πλατφόρμα αναμένεται σύντομα να ανοίξει. Η ενεργειακή κρίση, με τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρισμού, οι οποίες πυροδοτούν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με πληθωριστικές τάσεις, για όλη την ευρωζώνη, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει όλους τους παραγωγικούς κλάδους, άρα και εκείνους που σχετίζονται με την οικοδομή. Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και οι εκτιμήσεις αναφέρουν αλματώδη άνοδο το ερχόμενο διάστημα.
Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο, ότι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κρίνει ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων, όπως έχει ήδη διαφανεί από την προδημοσίευση του Οδηγού του νέου προγράμματος, πρέπει να αλλάξει. Ειδικότερα, προτείνουν αλλαγές στα εξής δύο δεδομένα: τα 0,9 ευρώ/KWh της ετήσιας εκτιμώμενης εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας καθώς και τα 180 ευρώ/m2 επιφάνειας κύριου χώρου. Σύμφωνα με τους μηχανικούς θα πρέπει να αυξηθούν σε 1,2 ευρώ/KWh και 250 ευρώ/m2 αντίστοιχα. Γενικότερα, προτείνεται η αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 30% των επιλέξιμων δαπανών.
Μάλιστα, οι μηχανικοί του ΤΕΕ κρίνουν τις επιδοτήσεις τόσο χαμηλές, ώστε δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση ενεργειακά αποδοτικών παρεμβάσεων ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για φαινόμενα υποτιμολόγησης και χρήσης «μαύρου» χρήματος. Για αυτό ζητούν από το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σοβαρές βελτιώσεις στον τελικό Οδηγό ενώ θεωρούν ότι το νέο πρόγραμμα δεν θα πρέπει να ανοίξει τις ψηφιακές του πύλες για την υποδοχή δηλώσεων πριν την είσοδο του 2022, ώστε να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι.
Οι προτεινόμενες βελτιώσεις
Πέρα από τις αλλαγές στο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού των παρεμβάσεων, οι μηχανικοί μεταξύ άλλων ζητούν βελτιώσεις στα εξής σημεία:
- Στον υπολογισμό του συντελεστή Κ1 (δηλαδή το «ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας») θα πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν ο κόστος όπως διαμορφώνεται με βάση τις πλαφόν τιμές του προγράμματος. Η διαμόρφωσή του βάσει των προσφορών θα δημιουργήσει φαινόμενα υποτιμολόγησης, με μοναδικό σκοπό την αυξημένη μοριοδότηση ενώ, παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να ενθαρρύνει την αποπληρωμή των προμηθευτών με την χρήση μαύρου χρήματος.
- Όσον αφορά στο ποσοστό που προβλέπεται για την επιδότηση των αμοιβών για λοιπές δαπάνες και μελέτες προτείνεται να ανέλθει στο 100%, αντί του 80% που προβλέπεται, προκειμένου να στηριχθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα των ενδιαφερόμενων πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο «Εξοικονομώ». Μάλιστα, προτείνουν να καλύπτεται το κόστος κάθε ΠΕΑ που εκδόθηκε από 27.11.2017.
- Ειδικά για την υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος, λόγω του ιδιαίτερα κρύου και μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα, ώστε να ενταχθούν περισσότερες κατοικίες στο πρόγραμμα.
- Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση 10% σε κατοικίες που ανήκουν σε παραδοσιακούς οικισμούς.
- Η ενεργειακή επιθεώρηση να εκτελείται από τον ίδιο μηχανικό και να πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και των έργων από το ΥΠΕΝ.
-
Επίσης, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας ζητά διευκρινήσεις για «γκρίζα» σημεία του Οδηγού, όπως, μεταξύ άλλων, για την αναφορά «……καθώς και τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ…..», καθώς δεν προσδιορίζεται εάν αυτές οι παρεμβάσεις θα συνεισφέρουν στην υπολογιζόμενη εξοικονόμηση ενέργειας που θα μοριοδοτείται και εάν θα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.
-
Σε κάθε περίπτωση, οι μηχανικοί θεωρούν ως θετική αλλαγή την κατάργηση της χρονικής σειράς προτεραιότητας για την έγκριση της αίτησης, την εισαγωγή ενός δικαιότερου συστήματος μοριοδότησης με βάσει ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και την εκταμίευση του 50% της επιχορήγησης με την απόφαση υπαγωγής ώστε να διευκολύνεται η κατασκευή των εργασιών. Πάντως, θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων επί της Επικράτειας οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής και να επαναξιολογηθεί ο ενεργειακός στόχος των τριών κατηγοριών αναβάθμισης ως κριτήριο ένταξης της πρότασης. Όσον αφορά στις πολυκατοικίες θα πρέπει για την έκδοση Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας να απαιτείται η συναίνεση 51% των ενοίκων και όχι του 100%.
www.worldenergynews.gr