Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Στις 3 Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές - Οι κρίσιμες εκρεμμότητες

ΔΕΔΔΗΕ: Στις 3 Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές -  Οι κρίσιμες εκρεμμότητες
Οι συμμετέχοντες ζητούν περισσότερο χρόνο, αλλά και πρόσθετα στοιχεία από αυτά που ήδη λαμβάνουν μέσω του data room

Με ορίζοντα την 3η του Σεπτέμβρη προχωρεί η ΔΕΗ στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας ορίσει την ημερομηνία αυτή ως προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Επισήμως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το τρίτο τρίμηνο με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Μέχρι πρότινος οι υποψήφιοι επενδυτές είχαν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 8 Αυγούστου, ωστόσο πρόσφατα μετά και από σχετικά αιτήματα τους για παράταση του χρόνου, ο σχεδιασμός της ΔΕΗ άλλαξε και πλέον ζητεί την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έως τις 3 Σεπτεμβρίου. 

Πάντως και η νέα ημερομηνία δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, οποίοι θέλουν περισσότερο χρόνο, αλλά και περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη λαμβάνουν μέσω του data room.

Τα «ανοιχτά» ζητήματα - «Κλειδί» το managment

Την ίδια ώρα παραμένουν ανοιχτά μια σειρά από θέματα όπως η διαδικασία απόσχισης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία φαίνεται ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά και τα τέλη χρήσης δικτύου για τα επόμενα χρόνια που θα πρέπει να προσδιοριστούν με απόφαση της ΡΑΕ η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη. 

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το μείζον ζήτημα του ρόλου που θα έχει ο αγοραστής του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στη διοίκηση της εταιρίας, με τους ενδιαφερομένους να διεκδικούν ουσιαστική συμμετοχή στο management.    

Όπως έχει ήδη γράψει το WEN η λύση που προτείνει η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα συμπεριελήφθη στο σχέδιο  του share holders agreement, που εστάλη στους εννέα συμμετέχοντες στον δεύτερο γύρο, είναι ο επενδυτής  να προτείνει μία λίστα υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή λειτουργικών δραστηριοτήτων (COO) και να επιλέγει η ΔΕΗ και το αντίστροφο για τον οικονομικό διευθυντή (CFO), δηλαδή η ΔΕΗ να προτείνει τους υποψήφιους και ο επενδυτής να επιλέγει.

Ωστόσο με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς αρμοδιότητες του COO στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και γενικότερα υπό τον φόβο ενδεχόμενων πολιτικών παρεμβάσεων οι επενδυτές φαίνεται ότι επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο management.

Πολύ δε περισσότερο προβληματίζονται ότι μια σειρά θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του ΔΕΔΔΗΕ όπως οι μεγάλοι διαγωνισμοί για τους έξυπνους μετρητές ήδη τρέχουν.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση οι όποιες λύσεις να έχουν επιπτώσεις στα  αποτελέσματα του ομίλου τα οποία τα έχει προσδιορίσει γύρω στο 1 δις ανά έτος σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων EBIDTA.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 τα επαναλαμβανόμενα EBIDTA του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκαν κατά 80,3% στα 60,4 εκατ ευρώ από  33,5 εκατ ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4,8% στις  678,5 εκατ. ευρώ, από  712,6 εκατ. ευρώ.

Έτσι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά μιλούν για αποστασιοποίηση ορισμένων από τους ενδιαφερομένους, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι μιλούν για συμπράξεις και από κοινού υποβολή προσφορών.

Ποιοι έχουν προκριθεί στο 2ο γύρο

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ έχουν προκριθεί: το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό επενδυτικό fund “Ardian”, το καναδικό BCI –  British Columbia Investment Management Corporation, το οποίο διαχειρίζεται κυρίως συνταξιοδοτικά κεφάλαια, η αμερικανική  Blackrock, το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC με πολυσχιδείς δραστηριότητες στη χώρα μας, από την Εθνική Ασφαλιστική, ως τη Vivartia και το χώρο της ιδιωτικής υγείας, τη “Δωδώνη” κλπ, το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών  F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ,  το επενδυτικό fund First Sentier Investors, (πρώην First State Investments), το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί με τα δάνεια της Νotos.com κλπ, το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors.

Επιβεβαίωση του ρεποερτάζ του WEN από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε σημερινό του (5/7) ρεπορτάζ το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του WEN, για το επίμαχο θέμα της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερις προσφορές για το 49 % του ΔΕΔΔΗΕ αναμένει η μητρική ΔΕΗ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2020.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη ΔΕΗ, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού παραμένουν και οι εννέα υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι εξέφρασαν κατά αρχήν ενδιαφέρον τον Απρίλιο, ωστόσο μέχρι την φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών αναμένονται συνεργασίες και συμπράξεις μεταξύ των υποψηφίων, για την από κοινού διεκδίκηση του μετοχικού "πακέτου" του Διαχειριστή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ημερομηνία υποβολής των προσφορών τοποθετείται μέσα στον Αύγουστο αν και υπάρχουν αιτήματα για αναβολή για το Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι οι:

  • ADRIAN Infrastructure Funds
  • BCI - British Columbia Investment Management Corporation
  • BLACKROCK - BlackRock Alternatives Management, L.L.C
  • CVC Capital Partners - Advisers Company, S.a.r.l.
  • F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
  • First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
  • KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
  • MACQUARIE Group Limited
  • OHA - Oak Hill Advisors LLP

Οι υποψήφιοι επενδυτές διενεργούν από τον Απρίλιο νομικό και οικονομικό έλεγχο των δεδομένων του Διαχειριστή. Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης συνδέεται και με την ρύθμιση των θεμάτων που σχετίζονται με τα πάγια του Διαχειριστή και τα έσοδα από τα  τέλη χρήσης δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης