Ενέργεια

Ισπανία: Στην πράσινη μετάβαση 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ισπανία: Στην πράσινη μετάβαση 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Έμφαση θα δοθεί στις καινοτόμες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνοντας το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 69,5 δισεκατομμυρίων ευρώ  που υπέβαλε η ισπανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι το έθνος σκοπεύει να δαπανήσει 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το PV Magazine.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται σχέδια για την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, οι βιώσιμες μεταφορές, η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Επιτροπή, το 40% του προϋπολογισμού που καταρτίστηκε από τη Μαδρίτη θα αφιερωθεί στην πράσινη μετάβαση.

Παράλληλα, το εν λόγω πακέτο που θα εκταμιεύσει κεφάλαια έως το 2026, περιλαμβάνει 313 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Η ισπανική κατανομή αποτελείται εξ ολοκλήρου από επιχορηγήσεις. Εφόσον το συμβούλιο εγκρίνει το ισπανικό σχέδιο, το κράτος μέλος θα αποκτήσει πρόσβαση στο 13% του συνολικού πακέτου - 9 δισεκατομμύρια ευρώ - αμέσως, ως «προχρηματοδότηση».

Σχετικά με τα 16,6 δις. ευρώ της Πορτογαλίας, το ποσό αυτό εγκρίθηκε την ίδια μέρα από την Επιτροπή. Για την Ελλάδα εγκρίθηκαν 30,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων στα 4 δις. ευρώ θα έχει πρόσβαση σε τέσσερις εβδομάδες περίπου. Παρόλο που τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν από την ΕΕ να υποβάλουν σχέδια αποκατάστασης έως τα τέλη Απριλίου, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να το πράξουν μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης «NextGenerationEU», δανείζοντας έως 800 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026, με ρυθμό περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

80 δισεκατομμύρια ευρώ

Το μπλοκ αναμένει να συγκεντρώσει 80 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος μέσω περαιτέρω ομολόγων και βραχυπρόθεσμων λογαριασμών. Από αυτά τα 407 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης αναμένεται να διατεθούν σε επιχορηγήσεις για τα κράτη μέλη και 386 δισεκατομμύρια ευρώ για δανεισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης