Ενέργεια

IGU: Ρεκόρ στο εμπόριο LNG το 2020 - H Αυστραλία ξεπέρασε το Κατάρ στις εξαγωγές

IGU: Ρεκόρ στο εμπόριο LNG το 2020 - H Αυστραλία ξεπέρασε το Κατάρ στις εξαγωγές
Ο  κορωνοϊός επιβράδυνε την ανάπτυξη σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Αερίου

Οι όγκοι του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν σε ρεκόρ πέρυσι με επικεφαλής την Ασία, αν και η ανάπτυξη ήταν οριακή καθώς η ζήτηση χτυπήθηκε από τους περιορισμούς που προκλήθηκαν από από την πανδημία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Αερίου (IGU).
Συνολικά, το εμπόριο LNG αυξήθηκε σε 356,1 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, κατά 1,4 εκατομμύρια τόνους ή περίπου 0,4% από το 2019, κυρίως λόγω των αυξημένων εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, ανέφερε ο η ένωση στην ετήσια έκθεσή του που δημοσίευθηκε την Πέμπτη.
Αυτό ήταν μικρότερο από την αύξηση των 40,9 εκατομμυρίων τόνων, ή 11,5%, το 2019, που ανέμενε η IGU. Ωστόσο, το LNG ήταν ένα από τα λίγα προϊόντα που είχαν αύξηση του εμπορίου το 2020, ανέφερε.
"Το εμπόριο LNG το 2020 επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το COVID-19, καθώς οι αγορές, οι πόλεις και οι παραγωγοί σε όλο τον κόσμο πάλευαν με τα lockdown και πολλές άλλες διαταραχές", ανέφερε η IGU, η οποία έχει περισσότερα από 160 μέλη και υποστηρίζει τη χρήση φυσικού αερίου.

Πρώτη η Αυστραλία

Η Αυστραλία ξεπέρασε το Κατάρ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρέμειναν ως ο τρίτος και τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αντίστοιχα, πρόσθεσε.
Το 2020, οι ΗΠΑ εξήγαγαν 11 εκατομμύρια τόνους, ή περίπου 33%, περισσότερο από το 2019 λόγω της νέας παραγωγής από το Freeport LNG, το Cameron LNG και το Elba Island. Ωστόσο, οι εξαγωγές μειώθηκαν από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο, την Αλγερία και τη Νορβηγία, ανέφερε η IGU.
Για τις εισαγωγές, η Ασία αποτελούσε το 70% των συνολικών όγκων με αύξηση κυρίως από την Κίνα, την Ινδία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, με τη Μιανμάρ να είναι νέος εισαγωγέας.
"Ενώ το COVID-19 σήμαινε σημαντικούς περιορισμούς για ορισμένες από αυτές τις αγορές, πιθανότατα επωφελήθηκαν επίσης από την περίοδο χαμηλότερης τιμής το 2020 και αγόρασαν πρόσθετους όγκους και επέκταση της ικανότητας επαναεριοποίησης σε ορισμένες περιπτώσεις", επεσήμανε η IGU.

Μείωση εισαγωγών στην Ευρώπη

Το εκτεταμένο lockdown και το αυξημένο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ενέργειας μείωσαν τις καθαρές εισαγωγές στην Ευρώπη κατά 4,3 εκατομμύρια τόνους.
Ο COVID-19 επηρέασε επίσης σοβαρά την ανάπτυξη της ρευστοποίησης με τις εταιρείες να καθυστερούν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις σε έργα έως το 2021 και αργότερα λόγω του αβέβαιου οικονομικού κλίματος με τους προγραμματιστές να δίνουν προτεραιότητα στην αναβολή των κεφαλαιουχικών δαπανών, ανέφερε η IGU.
Νέα έργα επαναεριοποίησης στην Κίνα και την Ινδία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, ενώ έργα υπό κατασκευή στην Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κύπρο και τη Νικαράγουα και αναμένονται τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσαν να οδηγήσουν αυτές τις χώρες να κάνουν το ντεμπούτο τους αγορά LNG, δήλωσε η IGU.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης