Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από το βιοαέριο του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων
Το βιοαέριο που εκλύεται από το ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς οι ανακτώμενες ποσότητες αερίου είναι ικανές να παράγουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσίασε τη μελέτη που εκπονεί στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), με αντικείμενο την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου που εκλύεται στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων.
Η μελέτη εκτιμά το διαθέσιμο ενεργειακό δυναμικό από όλα τα τμήματα του χώρου διάθεσης από το 1992, που ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και μελετώνται οι μέθοδοι βελτιστοποίησης της παραγωγής βιοαερίου, οι μέθοδοι συλλογής και ανάκτησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η άμεση ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου του ΧΥΤΑ με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης με συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, είναι η πλέον ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά λύση για το βιοαέριο των ΧΥΤΑ, αποτελεί δε ευρέως δοκιμασμένη λύση που παρέχει ευελιξία λειτουργίας και αξιοπιστία.
Το βιοαέριο που εκλύεται από το ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, καθώς οι ανακτώμενες ποσότητες αερίου είναι ικανές να παράγουν σημαντικά ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, προσφέροντας σημαντικά έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ, αλλά και δυνατότητα διαφορετικών χρήσεων της παραγόμενης θερμότητας.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης τόνισε το γεγονός, ότι η προοπτική της χρήσης του παραγόμενου βιοαερίου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τάση για τη διαχείριση του βιοαερίου, ενώ η χρόνια τακτική της ταφής των απορριμμάτων, αποτελεί ουσιαστικά μια «παρακαταθήκη» βιοαερίου για τις επόμενες δεκαετίες.
Στόχος του ΕΣΔΑΚ μέσω της συνεργασίας του με το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι να προσδιοριστούν και να μελετηθούν οι τρόποι αξιοποίησης της σημαντικής αυτής ενεργειακής πηγής προς όφελος των πολιτών, αλλά και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης