Η Κίνα έχει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά δεν θα εγκαταλείψει την ενέργεια άνθρακα ανά πάσα στιγμή, αναμεταδίδει το CNBC. Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είπε τον Σεπτέμβριο ότι οι εκπομπές άνθρακα της χώρας θα αρχίσουν να μειώνονται έως το 2030 και θα φτάσει στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2060.
Μάλιστα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθιστούν σαφές ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει κορυφαία προτεραιότητα - και ότι η ανάπτυξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άνθρακα.
Αναγκαστική κυριαρχία του άνθρακα
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, Su Wei, «η ενεργειακή δομή της κυριαρχείται από άνθρακα. Λόγω του ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαλείπουσες και ασταθείς, πρέπει να βασιστούμε σε μια σταθερή πηγή ενέργειας. Για μια χρονική περίοδο, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια του άνθρακα ως σημείο ευέλικτης προσαρμογής. Ο άνθρακας είναι άμεσα διαθέσιμος, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω στην Κίνα».
Παράλληλα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας της Κίνας, Li Gao, στο ερώτημα για το αν η χρηματοδότηση της Κίνας για την παραγωγή άνθρακα στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα συνεχιστεί, απάντησε ότι: «Η Κίνα έχει υποστηρίξει ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες στην κατασκευή εργοστασίων με καύση άνθρακα στο εξωτερικό. Παρέχουμε αυτή την υποστήριξη ανάλογα με την τοπική κατάσταση. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν καν ηλεκτρισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν δεν χρησιμοποιείτε άνθρακα, τι θα χρησιμοποιήσετε;».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Πολιτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της χώρας χρηματοδότησαν από κοινού έργα του τομέα άνθρακα αξίας 474 εκατομμυρίων δολαρίων εκτός Κίνας το 2020 μόνο.
Μικρή βελτίωση
Ο Li βέβαια τόνισε ότι ο άνθρακας αντιπροσώπευε το 56,8% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας της Κίνας το 2020, έναντι 72,4% πριν από 15 χρόνια. Από πέρυσι, η Κίνα ήταν η βαρύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Ακολούθησαν ΗΠΑ και Ινδία.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο Xi ζήτησε διεθνή συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προσθέτοντας ότι διαφορετικές χώρες πρέπει να διαδραματίσουν διαφορετικούς ρόλους σε αυτήν τη μείωση. «Η Κίνα θα ελέγξει αυστηρά τα έργα παραγωγής άνθρακα και θα περιορίσει τις αυξήσεις στην κατανάλωση άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια» είπε.
Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει το μερίδιο του καυσίμου με βαρύ άνθρακα στην εθνική κατανάλωση ενέργειας στο 20% έως το 2025, ανέφεραν αναλυτές τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, σημείωσαν ότι το μειωμένο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αρκεί για να παρακινήσει μια σημαντική μετατόπιση της βιομηχανίας.
www.worldenergynews.gr