Εξαιρετικά κρίσιμη για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι η συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις 13 Μαΐου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος που θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει και στο Φόρουμ των Δελφών θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκρέκα για να συζητήσουν όλα τα κρίσιμα θέματα του ενεργειακού τομέα αρχής γενομένης από τους δυο φακέλους που χειρίζεται η DGComp και αφορούν τη ΔΕΗ, με τις κώδικές ονομασίες «antitrust case» και Ήφαιστος.
Το περίφημο «antitrust case» αφορά την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο παραμένει στα συρτάρια της DGComp μετά την αποτυχία του market test για τη διάθεση λιγνιτικής ισχύος σε ιδιώτες.
Ο φάκελος «Ήφαιστος» αφορά την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν σε βάρος της ΔΕΗ για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς.
Δαγούμας: Και οι Υβριδικοί Σταθμοί στην Αποζημίωση
Μέχρι στιγμής οι τρεις μηχανισμοί προετοιμάζονται παράλληλα αλλά ξεχωριστά ο κάθε ένας από αυτούς. Ωστόσο φαίνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι για να υπάρξει έγκριση από την Κομισιόν με βάση τις κοινοτικές οδηγίες οι τρεις μηχανισμοί πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του προέδρου της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμα ότι η πολιτεία θα πρέπει να διασυνδέσει μεταξύ τους, τους μηχανισμούς που ετοιμάζει ώστε να ληφθούν δηλαδή υπόψη όλες οι παράμετροι τους. Ξεκαθάρισε επίσης πως οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναμένουν την άμεση έγκριση μηχανισμών όπως εκείνοι που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα ακόμη ζήτημα που θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ είναι και το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Πρόκειται για πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που συνδυάζουν την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα εξετάζεται στον μηχανισμό CRM να μπουν και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Οι κρίσιμοι μηχανισμοί αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού
Όμως πέραν των δυο αυτών ζητημάτων η επίλυση των οποίων βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν και οι κρίσιμοι μηχανισμοί που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να υιοθετηθούν εν όψει της αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού που προωθείται με ταχεία απολιγνιτοποίηση και την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταρτίζει έναν Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM Capacity Reserve Mechanism) για τη στήριξη των ευέλικτων μονάδων παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο που θα διασφαλίζουν την επάρκεια του συστήματος όσο θα αυξάνεται η συμμετοχή των στοχαστικών ΑΠΕ.
Ο CRM θεωρείται απαραίτητος για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο οι οποίες είναι αναγκαίες για να αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος για black out.
Ο κ. Σκρέκας αναγνωρίζοντας τη σημασία του μηχανισμού για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των νέων μονάδων παραγωγής έχει δηλώσει ότι ο σχετικός μηχανισμός θα κατατεθεί στην Κομισιόν εντός του Ιουνίου.
Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την αποζημίωση λιγνιτικών μονάδων που θα παραμείνουν σε καθεστώς εφεδρείας (strategic reserves) για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος.
Η ΔΕΗ που διεκδικούσε να λάβει από τον συγκεκριμένο μηχανισμό έμμεση αποζημίωση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι πλέον έχει περιορίσει τις προσδοκίες της στα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ίσως και λιγότερα, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επιτελείς της Κομισιόν θα επιδιώξουν να συνδέσουν το συγκεκριμένο μηχανισμό με την επίλυση του antitrust case ίσως και με τον φάκελο Ήφαιστος.
Στη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ θα συζητηθεί επίσης ένας ακόμη μηχανισμός αυτός των «πράσινων» διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) για την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ μέσω της σύναψης διμερών συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες ή σε προμηθευτές που πωλούν ρεύμα σε μεγάλους καταναλωτές.
www.worldenergynews.gr