Τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απλοποίηση των αδειοδοτικών σταδίων από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης μέχρι και την Άδεια Λειτουργίας συζήτησαν χθες Μεγάλη Δευτέρα, τα μέλη της Επιτροπής ΑΠΕ, κατά την 4η συνεδρίασή της. Στόχος να μπει «φρένο» στους αεριτζήδες του χώρου, αλλά και να διευκολυνθούν και οι σοβαροί επενδυτές της πράσινης ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε η πρόταση για την ανάγκη υποχρεωτικής επιβολής εγγυητικής επιστολής κατά την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (σήμερα κατατίθεται με την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης), ωστόσο δεν κατέληξαν στο ύψος που θα πρέπει να έχει. Στόχος να εξασφαλιστεί η οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή.
Περιορισμός των δικαιολογητικών και των αποφάσεων που απαιτούνται
Παράλληλα στη χθεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε η ανάγκη περιορισμού των δικαιολογητικών, τα οποία συνοδεύουν τις αιτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης καθώς και για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των έργων, όπως και η ανάγκη περιορισμού των αποφάσεων που απαιτούνται από διάφορες υπηρεσίες.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και μια νέα πρόταση για τον έλεγχο από ανεξάρτητους εξωτερικούς δικηγόρους του ιδιοκτησιακού των ιδιωτικών εκτάσεων οι οποίες δεσμεύονται για τις επενδύσεις ΑΠΕ, αν και η αρχική σκέψη ΥΠΕΝ και ΡΑΕ ήταν να επιβληθεί η παρουσίαση τίτλων γης ή μισθωτηρίων συμβολαίων με την κατάθεση της αίτησης από τους επενδυτές.
ΥΠΕΝ: Δεσμεύτηκε για την προώθηση λύσεων
Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν με την υλοποίηση έργων σε δασικές εκτάσεις, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου. Ακόμη, στο τραπέζι ετέθησαν ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο αδειοδότησης σταθμών ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης καθώς και τη σύνδεση μικρών σταθμών στο δίκτυο, η οποία προτάθηκε να γίνεται με απλή κοινοποίηση.Η συζήτηση εστίασε και στη δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές με πλήρη ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας (One Stop Shop) αλλά και στις προκλήσεις που προκύπτουν, με δεδομένο ότι θα πρέπει να διασυνδεθούν πολλά πληροφοριακά συστήματα, εκ των οποίων ορισμένα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ενώ άλλα να δημιουργηθούν από την αρχή. Να σημειωθεί ότι στα τέλη Απριλίου έληξε και η Δημόσια Διαβούλευση επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε διαγωνισμό για το «Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ)», του ΥΠΕΝ το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
www.worldenergynews.gr